Legea Republicii Moldova Nr. 1252-XIV din 28 septembrie 2000 (Monitorul Oficial, 14 decembrie 2000, nr.154-156, p. I, art. 1156)
Considerind cooperatia de consum drept un important element in sistemul economic, cu un profund caracter social si cu o mare diversitate de activitati, pornind de la necesitatea asigurarii unei baze legislative pentru organizarea si functionarea cooperatiei de consum in Republica Moldova, in temeiul articolului 72 alin. (3) lit. r) din Constitutia
Republicii Moldova,
Parlamentul adopta prezenta lege organica.
TITLUL I
DISPOZITII GENERALE
Capitolul I
Notiuni
Articolul 1. Notiuni principale
In sensul prezentei legi, urmatoarele notiuni principale semnifica: cooperativa de consum – asociatie autonoma si independenta de personae fizice, creata pe principiul liberului consimtamint, prin cooperarea de parti sociale ale membrilor sai, care desfasoara activitati economice pentru satisfacerea intereselor acestora si necesitatii lor de consum; uniune teritoriala a cooperativelor de consum (denumita in continuare uniune teritoriala) – uniune a cooperativelor de consum, creata pe principiul teritorial si al liberei asocieri; uniune centrala a cooperativelor de consum (denumita in continuare uniune centrala) – uniune a cooperativelor de consum si/sau a uniunilor teritoriale, creata pe principiul liberei asocieri; organizatie cooperatista de consum – cooperativa de consum, uniune teritoriala, uniune centrala; organizatie cooperatista asociata – organizatie cooperatista de consum asociata la uniunea teritoriala si/sau la uniunea centrala; intreprindere cooperatista – intreprindere cu statut de persoana juridica, infiintata de organizatia cooperatista de consum, intru realizarea scopurilor si sarcinilor ei, ca intreprindere comerciala, care desfasoara activitati conform legislatiei si propriului statut; cooperatie de consum – sistem de organizatii cooperatiste de consum si de intreprinderi cooperatiste, menit sa satisfaca necesitatile membrilor acestor organizatii, precum si ale celorlalte categorii de consumatori; membru cooperator – persoana fizica detinatoare a cel putin unei parti sociale subscrise in fondul partilor sociale al cooperativei de consum; organe supreme de conducere – adunarea generala a membrilor cooperatori – in cazul cooperativei de consum; conferinta membrilor asociati – in cazul uniunii teritoriale; congresul cooperatiei de consum – in cazul uniunii centrale; organe de conducere si de control – organele supreme de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum; consiliul de administratie; biroul executiv; comisia de cenzori; taxa de inscriere – suma care trebuie platita obligatoriu la inscriere in organizatia cooperatista de consum; cotizatie de membru – defalcari in forma de cotizatie de asociere pe care organizatia cooperatista asociata trebuie sa le verse obligatoriu in contul uniunii teritoriale si/sau al uniunii centrale; parte sociala – aportul patrimonial in bani al membrului cooperator si/sau al organizatiei cooperatiste asociate la fondul partilor sociale al organizatiei cooperatiste de consum; proprietate a cooperatiei de consum – bunurile organizatiilor cooperatiste de consum inregistrate in bilanturile acestora.
Capitolul II
Sarcini si obiective
Articolul 2. Scopul prezentei legi Scopul prezentei legi consta in stabilirea bazelor juridice, economice, sociale si administrative de constituire si de activitate ale cooperatiei de consum in Republica Moldova.
Articolul 3. Sfera de aplicare a prezentei legi
(1) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor organizatiilor cooperatiste de consum, membrilor cooperatori si intreprinderilor cooperatiste.
(2) Relatiile care nasc din procesul de constituire a cooperatiei de consum si din activitatea ei sint reglementate de prezenta lege, de prevederile Constitutiei, ale actelor internationale la care Republica Moldova este parte, ale Codului civil, de alte acte legislative, precum si de statutele organizatiilor cooperatiste de consum.
(3) Prevederile prezentei legi nu se aplica cooperativelor care au un alt fel de statut decit cel al cooperativei de consum si nici persoanelor juridice a caror constituire si a caror activitate sint reglementate de prevederile unor alte acte legislative.
(4) Utilizarea sintagmelor cooperatie de consum si cooperativa de consum in denumirile unor alte persoane juridice nu se admite.
Articolul 4. Organizatia cooperatista de consum si sarcinile ei principale
(1) Organizatia cooperatista de consum este o organizatie neguvernamentala si necomerciala care desfasoara activitate economica pentru satisfacerea necesitatilor si intereselor membrilor sai in conformitate cu prezenta lege si cu propriul statut.
(2) Unele genuri de activitate economica ale organizatiei cooperatiste de consum se desfasoara in baza de licenta eliberata conform legislatiei. Disponibilitatile mobile si imobile ale organizatiei cooperatiste de consum sint valorificate direct sau prin intermediul intreprinderilor cooperatiste.
(3) Sarcinile principale ale organizatiei cooperatiste de consum sint:
- a) satisfacerea intereselor si necesitatilor membrilor cooperatori;
- b) crearea si dezvoltarea infrastructurii, extinderea cooperatiei de consum;
- c) protectia consumatorului;
- d) exercitarea de influenta asupra politicii de consum;
- e) alte sarcini, conform legislatiei si statutului ei.
Articolul 5. Activitatea economica externa
(1) Organizatiile cooperatiste de consum pot intretine relatii internationale directe in domeniul lor, pot incheia contracte cu personae fizice si juridice din strainatate. Aceste relatii sint reglementate de prezenta lege si de tratate internationale la care Republica Moldova este parte. In cazul in care tratatele internationale contin alte prevederi decit cele din prezenta lege, prioritate au prevederile tratatelor internationale.
(2) In relatiile economice internationale, organizatiile cooperatiste de consum sint responsabile de obligatiile lor in conditiile contractuale.
(3) Pentru a-si reprezenta, proteja si promova interesele in alte state, organizatiile cooperatiste de consum pot infiinta acolo reprezentante permanente sau temporare.
(4) reprezentantele organizatiilor cooperatiste de consum sint fondate si activeaza in baza legislatiei statelor in care isi au sediul.
(5) reprezentantele organizatiilor cooperatiste de consum acorda si asistenta informationala si de consultanta.
(6) Activitatea economica externa a cooperatiei de consum este transparenta. Nu se fac publice datele care constituie secret comercial.
Capitolul III
Principiile activitatii cooperatiei de consum
Articolul 6. Libera asociere
(1) Persoanele fizice se pot asocia in cooperative de consum si retrage din ele in mod benevol.
(2) Organizatiile cooperatiste de consum se pot asocia in uniune teritoriala si/sau in uniune centrala si retrage din ele in baza de hotarire a organului lor suprem de conducere.
(3) Organizatiile cooperatiste de consum sint deschise tuturor persoanelor capabile sa utilizeze servicii in cadrul cooperatiei de consum si sa-si asume responsabilitatea de membru cooperator sau de organizatie cooperatista asociata.
Articolul 7. Colegialitatea
(1) Raporturile dintre membrii cooperatori si dintre organizatiile cooperatiste de consum se bazeaza pe principiul colegialitatii si al colaborarii.
(2) In organizatia cooperatista de consum, deciziile se iau in mod colegial (prin vot).
Articolul 8. Democratismul
(1) Organizatia cooperatiei de consum este o organizatie democratica, controlata de membrii sai care participa activ la determinarea strategiei de dezvoltare si la luarea de decizii (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(2) Intru realizarea principiului democratismului, este indispensabila respectarea riguroasa a urmatoarelor reguli:
- a) fiecare membru cooperator detine dreptul unui singur vot in adunarea generala a membrilor cooperatori, indiferent de numarul partilor sociale subscrise;
- b) fiecare reprezentant al organizatiei cooperatiste asociate detine dreptul unui singur vot in organul suprem de conducere al uniunii;
- c) organele de conducere si de control ale organizatiei cooperatiste de consum prezinta dari de seama organului suprem de conducere;
- d) membrii cooperatori si reprezentantii organizatiilor cooperatiste asociate participa in mod liber la alegerea organelor de conducere si de control ale organizatiei cooperatiste de consum.
(3) Membrii cooperatori exercita controlul asupra mijloacelor organizatiei pe principii democratice si egale (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 9. Egalitatea
(1) Membrii cooperatori sint egali in drepturi, fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau origine sociala.
(2) Membrii cooperatori au drepturi egale in a fi promovati in organele de conducere si de control ale organizatiilor cooperatiste de consum. (Conform Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003 in titlul articolului 9,
cuvintele “si nediscriminarea” se exclud).
Articolul 10. Publicitatea
(1) Activitatea organizatiei cooperatiste de consum este transparenta.
(2) In caz de examinare a problemelor ce constituie secret ocrotit de lege, organul de conducere al organizatiei cooperatiste de consum poate hotari ca unele sedinte sa fie inchise si unele decizii sa nu fie date publicitatii (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(3) Membrii cooperatori si organizatiile cooperatiste asociate au acces liber la informatia detinuta de organele de conducere si de control.
Articolul 11. Mutualitatea
(1) Membrii cooperatori si organizatiile cooperatiste asociate se sustin reciproc si beneficiaza de facilitatile stabilite de prezenta lege si de statutele organizatiilor cooperatiste de consum din care fac parte.
(2) Organizatiile cooperatiste de consum isi deservesc membrii si sustin miscarea cooperatista prin conlucrarea structurilor la nivel local, national si international.
Articolul 12. Contributivitatea
(1) Membrii cooperatori si organizatiile cooperatiste associate participa pe baza de egalitate, la activitatea organizatiilor cooperatiste de consum, la formarea de capital si la controlul activitatii,operatiunilor si tranzactiilor efectuate de aceste organizatii.
(2) Membrii cooperatori si organizatiile cooperatiste associate contribuie la dezvoltarea organizatiilor cooperatiste de consum, la acumularea de rezerve, la sustinerea altor activitati aprobate de organelle de conducere.
Articolul 13. Raporturile dintre membrii cooperatori si organizatiile cooperatiste de consum
(1) Membrii cooperatori si organizatiile cooperatiste asociate sint obligati sa respecte prevederile statutare si sa execute deciziile organelor de conducere.
(2) Organizatiile cooperatiste de consum participa la instruirea si pregatirea profesionala a membrilor cooperatori si a angajatilor.
Articolul 14. Colaborarea si dezvoltarea
(1) Organizatiile cooperatiste de consum colaboreaza intre ele, precum si cu parteneri economici din tara si din strainatate, promovind o politica de extensiune economica interna si externa.
(2) Organizatiile cooperatiste de consum tind spre dezvoltare continua.
(3) Organizatiile cooperatiste de consum au la baza principiile internationale cooperatiste, dezvoltate prin prezenta lege si statutele proprii.
Capitolul IV
Statul si cooperatia de consum
Articolul 15. Relatiile dintre stat si cooperatia de consum
(1) Cooperatia de consum isi desfasoara activitatea in mod independent, conform unor programe proprii de dezvoltare economica sisociala.
(2) Statul sprijina cooperatia de consum prin crearea si perfectionarea bazei ei juridice, prin promovarea unei politici fiscale si vamale favorabile activitatii organizatiilor cooperatiste de consum.
(3) Se interzice imixtiunea autoritatilor publice in activitatea economica, financiara si de alta natura a organizatiilor cooperatiste de consum.
(4) Relatiile dintre organizatiile cooperatiste de consum si autoritatile publice se bazeaza pe prevederile legislatiei si ale acordurilor incheiate intre parti.
(5) Actele emise si orice alte actiuni ale autoritatilor publice care lezeaza drepturile si interesele legitime ale organizatiilor cooperatiste de consum pot fi contestate in modul stabilit.
(6) Prejudiciul cauzat organizatiilor cooperatiste de consum de autoritatile publice este reparat in modul stabilit.
Articolul 16. Evidenta si darile de seama
(1) Organizatiile cooperatiste de consum tin evidenta activitatii lor, intocmesc dari de seama contabile, financiare si statistice, fiind responsabile de veridicitatea datelor. Prezentarea de date neveridice in darile de seama atrage raspunderea stabilita de legislatie.
(2) Nici o autoritate publica nu poate cere organizatiilor cooperatiste de consum sa prezinte dari de seama sau informatii neprevazute de legislatie.
Articolul 17. Controlul asupra organizatiilor cooperatiste de consum
(1) Controlul asupra organizatiilor cooperatiste de consum este exercitat de autoritatile administratiei publice cu functii de control general sau special, in limitele competentei lor, pe aceleasi baze ca si asupra altor organizatii necomerciale.
(2) Exercitarea de control asupra organizatiilor cooperatiste de consum si intreprinderilor cooperatiste nu trebuie sa le afecteze activitatea. Poate fi efectuat concomitent, de toate organele de control abilitate, un control complex cel mult o data in an.
Articolul 18. Facilitatile acordate cooperatiei de consum
(1) Regimul inregistrarii de stat a organizatiilor cooperatiste de consum este supus unor reglementari speciale, conform prevederilor prezentei legi.
(2) Organizatiile cooperatiste de consum si intreprinderile cooperatiste sint asimilate subiectilor micului business.
(3) Autoritatile administratiei publice:
- a) elaboreaza si implementeaza programe speciale de sustinere a cooperatiei de consum;
- b) creeaza organizatiilor cooperatiste de consum si intreprinderilor cooperatiste conditii pentru comercializarea, inclusiv exportul, productiei;
- c) asigura organizatiilor cooperatiste de consum si intreprinderilor cooperatiste asistenta informationala si consultanta.
(4) Organizatia cooperatista de consum si intreprinderea cooperatista beneficiaza:
- a) de dreptul de a nu varsa la buget impozitul pentru inlesnirile acordate anterior, in cazul in care activitatea lor inceteaza in urma unei hotariri legale;
- b) de alte inlesniri, scutiri si privilegii stabilite de autoritatile administratiei publice de resort (in redactia Legilor 523-XV din 11 octombrie 2001; Nr.646-XV din 16 noiembrie 2001). (Conform Legii Nr.155-XVI din 21 iulie 2005 litera a) se exclude, iar literele b) si c) devin literele a) si b).
(5) Institutiile de invatamint fondate de organizatii cooperatiste de consum beneficiaza de aceleasi drepturi si facilitati ca si cele de stat.
TITLUL II
COOPERATIVA DE CONSUM
Capitolul V
Constituirea cooperativei de consum
Articolul 19. Locul constituirii
(1) Cooperativa de consum se poate constitui pe raza teritoriala a unei sau a mai multor localitati.
(2) In aceeasi localitate pot functiona una sau mai multe cooperativede consum.
Articolul 20. Infiintarea cooperativei de consum
(1) Cooperativa de consum se infiinteaza prin hotarire adoptata de adunarea de constituire, la care trebuie sa participe cel putin 7 persoane.
(2) La adunarea de constituire:
- a) se intocmeste lista persoanelor care depun parti sociale si se indica numarul de parti sociale subscrise;
- b) se adopta statutul cooperativei de consum;
- c) se aleg organele de conducere si de control ale cooperativei de consum;
- d) se solutioneaza alte probleme vizind constituirea cooperativei de consum si demararea activitatii ei.
(3) Hotarirea adunarii de constituire se consemneaza in procesul-verbal al adunarii si se semneaza de presedintele si secretarul adunarii.
Articolul 21. Organizarea activitatii
Organizarea activitatii cooperativei de consum se reglementeaza de prezenta lege si de statutul ei, elaborat pe baza unui statut-cadru.
Capitolul VI
Membrii cooperatori
Sectiunea 1. Criterii generale
Articolul 22. Conditiile de dobindire a calitatii de membru cooperator
(1) Poate fi membru cooperator orice persoana fizica cu capacitate de exercitiu care a implinit 16 ani (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(2) Calitatea de membru cooperator nu este conditionata de participarea la munca in cooperativa respectiva.
(3) In statutul cooperativei de consum pot fi stabilite si alte conditii de dobindire si pastrare a calitatii de membru cooperator.
Articolul 23. Inscrierea in cooperativa de consum
(1) Pentru a fi inscrisa in cooperativa de consum, persoana depune o cerere in care indica:
- a) numele si prenumele;
- b) domiciliul;
- c) locul de munca sau de studii;
- d) numarul partilor sociale pe care doreste sa le subscrie, precum si suma pe care o depune in contul lor;
- e) data depunerii cererii.
(2) In cerere, semnatarul va face mentiunea ca a luat cunostinta de prevederile statutului cooperativei de consum, ca le recunoaste si se obliga sa le respecte.
(3) La inscriere, persoana plateste taxa de inscriere si depune cel putin 50 la suta din valoarea unei parti sociale.
(4) Restanta partii sociale se depune in termenul stabilit de statutul cooperativei de consum.
(5) Cererea de inscriere se aproba de catre biroul executiv al cooperativei de consum si nu poate fi respinsa decit daca solicitantul nu indeplineste conditiile prevazute in prezenta lege si in statutul cooperativei.
(6) Decizia biroului executiv asupra cererii de inscriere in cooperativa de consum se comunica oral sau in scris solicitantului in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii.
(7) Solicitantul respins are dreptul de a face contestatie la adunarea generala a membrilor cooperatori imediat urmatoare.
Articolul 24. Conditiile speciale privind calitatea de membru cooperator
(1) Nu poate fi membru cooperator persoana fizica ale carei interese sint contrare celor ale cooperativei de consum sau care le face concurenta.
(2) In statutul cooperativei de consum pot fi stabilite si alte conditii speciale privind calitatea de membru cooperator.
Sectiunea a 2-a. Drepturile si obligatiilemembrului cooperator
Articolul 25. Drepturile
(1) Membrul cooperator:
- a) beneficiaza de dreptul de a vota, de a alege si de a fi ales in organele de conducere si de control ale cooperativei de consum;
- b) participa la activitatea organelor de conducere si de control ale cooperativei de consum;
- c) poate propune masuri de imbunatatire a activitatii cooperativei de consum, a organelor ei de conducere si de control, de lichidare a neajunsurilor;
- d) are prioritate la cumpararea de marfuri si la beneficierea de servicii in cadrul cooperatiei de consum;
- e) poate fi angajat in mod preferential in organizatiile cooperatiste de consum si intreprinderile cooperatiste, dupa profesie si calificare;
- f) poate fi trimis la studii in institutii cooperatiste de invatamint;
- g) se poate retrage din cooperativa de consum;
- h) beneficiaza de alte avantaje materiale si social-culturale aferente activitatii in cooperativa de consum.
(2) Prin statutul cooperativei de consum si prin hotaririle organelor ei de conducere pot fi stabilite membrului cooperator si alte drepturi, prioritati sau/si inlesniri.
Articolul 26. Obligatiile
(1) Membrul cooperator are urmatoarele obligatii:
- a) sa cunoasca si sa respecte statutul cooperativei de consum, sa indeplineasca hotaririle organelor ei de conducere si de control;
- b) sa depuna in termen si in modul stabilit partile sociale subscrise;
- c) sa aiba grija de bunurile cooperativei de consum.
(2) Prin statutul cooperativei de consum si prin hotaririle adoptate de organele ei de conducere pot fi stabilite membrului cooperator si alte obligatii.
(3) Pentru activitatea cooperativei de consum, membrii cooperatori poarta raspundere in limitele partilor sociale subscrise si depuse.
Sectiunea a 3-a. Incetarea calitatii de membru cooperator
Articolul 27. Cazurile de incetare a calitatii de membru cooperator Calitatea de membru cooperator inceteaza in caz de retragere, excludere, deces al persoanei sau de incetare a activitatii cooperativei de consum.
Articolul 28. Retragerea din cooperativa de consum
(1) Pentru a se retrage din cooperativa de consum membrul cooperator depune cerere la biroul executiv. Cererea poate fi retrasa in orice moment pina la emiterea hotaririi de restituire a partilor sociale.
(2) Procedura de retragere din cooperativa de consum este stabilita in statutul ei.
(3) Hotarirea asupra retragerii din cooperativa de consum este emisa de biroul executiv si se aduce la cunostinta organului suprem de conducere al acesteia.
(4) In cazul retragerii din cooperativa de consum, membrului cooperator i se restituie partile sociale, din care se retine partea ce ii revine din paguba suportata de cooperativa de consum, potrivit ultimului bilant contabil aprobat de organul suprem de conducere al acesteia.
Articolul 29. Excluderea din cooperativa de consum
(1) Membrul cooperator poate fi exclus din cooperativa de consum daca:
- a) nu depune in termen nici o parte sociala subscrisa;
- b) nu mai intruneste conditiile pentru a fi membru cooperator;
- c) savirseste infractiuni si/sau contraventii in dauna cooperativei;
- d) nu-si indeplineste obligatiile statutare;
- e) activeaza contrar intereselor celorlalti membri cooperatori sau ale cooperatiei de consum;
- f) in alte cazuri prevazute de statutul cooperativei de consum.
(2) Hotarirea de excludere din cooperativa de consum este adoptata de adunarea generala a membrilor cooperatori. Hotarirea in cauza poate fi atacata in instanta de judecata (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(3) Hotarirea de excludere, adoptata de adunarea generala a membrilor cooperatori, se remite recomandat, in termen de 30 de zile de la data aprobarii, membrului cooperator exclus. Daca acesta nu poate fi gasit, hotarirea se da publicitatii (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(4) In cazul excluderii din cooperativa de consum, membrului cooperator i se restituie, la cerere, partile sociale, din care se retine partea ce ii revine din paguba suportata de cooperativa potrivit ultimului bilant contabil aprobat de organul suprem de conducere al acesteia. (Conform Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003 la articolul 29 alineatul (3) se exclude, iar alineatele (4) si (5) devin alineatele (3) si (4).
Articolul 30. Incetarea calitatii de membru cooperator in caz de deces
(1) Calitatea de membru cooperator a persoanei decedate inceteaza la data decesului, iar drepturile succesorilor ei se stabilesc in baza bilantului contabil de la sfirsit de an.
(2) Hotarirea asupra incetarii calitatii de membru cooperator in caz de deces este emisa de biroul executiv si se aduce la cunostinta adunarii generale a membrilor cooperatori.
(3) In caz de deces al membrului cooperator, mostenitorii lui au dreptul la restituirea partilor sociale.
Capitolul VII
Activitatea cooperativei de consum
Articolul 31. Obiectivul activitatii cooperativei de consum
(1) Obiectivul activitatii cooperativei de consum consta in principal, in urmatoarele:
- a) comertul cu amanuntul, cu ridicata si de consignatie;
- b) alimentatia publica;
- c) achizitionarea produselor agricole, materiilor prime si a produselor de alta natura;
- d) producerea marfurilor de larg consum;
- e) activitatea de asigurare, activitatea hoteliera, turismul intern si extern, prestarea de alte servicii;
- f) activitatea investitionala;
- g) infiintarea de institutii medicale, balneo-climaterice si de recuperare a sanatatii pentru membrii cooperatori si pentru alte categorii de consumatori;
- h) actiuni cultural-educative si sportive, sponsorizarea unor manifestari culturale, stiintifice, tehnice, sportive;
- i) infiintarea de institutii de invatamint pentru cooperatia de consum, dezvoltarea si intretinerea lor;
- j) pregatirea de personal pentru cooperativa de consum, perfectionarea lui;
- k) activitatea economica externa, promovarea parteneriatului economic cu organizatii cooperatiste din strainatate;
- l) exportul si importul de marfuri, de produse si servicii, schimbul de marfuri cu organizatii cooperatiste, cu persoane fizice si juridice din strainatate.
(2) In statutul cooperativei de consum pot fi prevazute si alte activitati neinterzise de legislatie.
Articolul 32. Drepturile cooperativei de consum
(1) Cooperativa de consum este in drept:
- a) sa posede, sa foloseasca si sa dispuna, in conditiile legii, de bunurile din proprietatea sa pentru scopurile si sarcinile proprii, precum si ale cooperatiei de consum;
- b) sa desfasoare activitati pentru satisfacerea necesitatilor membrilor cooperatori;
- c) sa desfasoare activitate de intreprinzator pentru realizarea scopurilor si sarcinilor proprii, precum si ale cooperatiei de consum;
- d) sa aiba filiale si alte structuri, sa creeze intreprinderi cooperatiste si sa le administreze, in modul prevazut de legislatie;
- e) sa participe la fondarea unor subiecti ai activitatii de intreprinzator;
- f) sa-si creeze diferite fonduri, in conditiile prezentei legi, in conformitate cu prevederile statutare si cu legislatia;
- g) sa ia imprumuturi si credite de la membrii cooperatori, de la alte organizatii cooperatiste de consum, de la persoane fizice sau juridice;
- h) sa acorde imprumuturi membrilor cooperatori in modul stabilit delegislatie si de statutul sau;
- i) sa desfasoare activitati economice externe si sa intretina relatii economice cu parteneri straini;
- j) sa atace actele autoritatilor publice care ii lezeaza drepturile si interesele;
- k) sa se asocieze in uniune si sa se retraga din ea;
- l) sa coopereze cu organizatii similare, cu persoane fizice si juridice din tara si strainatate, sa participe la capitalul social al unor unitati comerciale.
(2) In statutul cooperativei de consum pot fi prevazute si alte drepturi ale ei.
Capitolul VIII
ORGANELE DE CONDUCERE ALE COOPERATIVEI DE CONSUM
Articolul 33. Organele de conducere
(1) Organele de conducere ale cooperativei de consum sint:
- a) adunarea generala a membrilor cooperatori (denumita in continuare adunare generala);
- b) consiliul de administratie;
- c) biroul executiv.
(2) Pentru cooperativa de consum cu pina la 300 de membri inclusiv, atributiile consiliului de administratie pot fi exercitate de adunarea generala si de biroul executiv daca prevederile statutare nu stabilesc altfel.
Sectiunea 1. Adunarea generala
Articolul 34. Participantii la adunarea generala
(1) Adunarea generala a cooperativei de consum cu pina la 300 de membri inclusiv este alcatuita din totalitatea de membri inscrisi in cooperativa daca statutul ei nu prevede altfel.
(2) La adunarea generala a cooperativei de consum cu peste 300 de membri sau a cooperativei de consum care isi desfasoara activitatea pe raza mai multor localitati vor participa reprezentanti alesi din sectoare cooperatiste, in baza normelor de reprezentare stabilite de consiliul de administratie.
(3) Hotaririle adunarii generale, ca organ suprem de conducere al cooperativei de consum, adoptate in conformitate cu prezenta lege si cu prevederile statutare, sint obligatorii pentru celelalte organe de conducere si control, pentru toti membrii cooperatori.
Articolul 35. Adunarea generala
(1) Adunarea generala poate fi:
- a) ordinara, convocindu-se de drept o data pe an, in termen de 30 de zile de la incheierea bilantului contabil anual;
- b) extraordinara, care se tine ori de cite ori este nevoie.
(2) Adunarea generala este deliberativa daca la ea participa cel putin jumatate din membrii cooperatori sau din reprezentantii alesi din sectoarele cooperatiste (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(3) Hotarirea adunarii generale se ia cu votul a cel putin 2/3 din numarul membrilor cooperatori sau reprezentantilor prezenti la adunare.
(4) Adunarea generala ordinara este convocata de consiliul de administratie sau de biroul executiv in cazul in care acesta exercita atributiile consiliului de administratie.
(5) Adunarea generala extraordinara este convocata de consiliul de administratie (biroul executiv) din oficiu la cererea biroului executiv, a comisiei de cenzori sau a cel putin 1/3 din numarul membrilor cooperatori sau din numarul reprezentantilor alesi din sectoarele cooperatiste.
(6) In cazul in care consiliul de administratie (biroul executiv) al cooperativei de consum nu convoaca o adunare generala ordinara sau extraordinara, uniunea teritoriala sau uniunea centrala din care face parte cooperativa de consum este in drept sa convoace o astfel de adunare.
(7) Decizia privind convocarea adunarii generale se emite cu cel putin 10 zile calendaristice inainte de data adunarii.
(8) Modul si termenele de instiintare a membrilor cooperatori despre convocarea adunarii generale, precum si modul ei de desfasurare sint stabilite in statutul cooperativei de consum.
Articolul 36. Atributiile adunarii generale
(1) Adunarea generala:
- a) adopta, modifica si completeaza statutul cooperativei de consum;
- b) alege si revoca organele de conducere si de control ale cooperativei de consum, reprezentantii in organul suprem de conducere al uniunii la care este asociata cooperativa de consum, supravegheaza si verifica activitatea acestora;
- c) aproba bilantul contabil, contul de venituri si cheltuieli;
- d) aproba, pe baza bilantului contabil anual si a concluziilor comisiei de cenzori, drepturile sau avantajele ce se acorda membrilor cooperatori, modul de repartizare a profitului, precum si modul de acoperire a eventualelor pierderi;
- e) solutioneaza contestatiile privind incetarea calitatii de membru cooperator;
- f) stabileste si modifica cuantumul taxei de inscriere si al partilor sociale;
- g) adopta programul de activitate al cooperativei de consum, bugetul de venituri si cheltuieli;
- h) aproba constituirea diferitelor fonduri ale cooperativei de consum si stabileste cuantumul lor;
- i) hotaraste asupra asocierii cooperativei de consum la uniuni ale cooperatiei de consum, aproba strategia de colaborare a cooperativei cu organizatii similare, cu persoane fizice si juridice din tara si strainatate;
- j) hotaraste asupra dobindirii, instrainarii sau transmiterii fondurilor fixe si ia masuri pentru acoperirea pierderilor suportate de cooperativa de consum;
- k) stabileste criteriile de remunerare a membrilor organelor de conducere si de control ale cooperativei de consum;
- l) aproba schema de incadrare si salarizare, regulamentul de salarizare a personalului cooperativei de consum;
- m) ridica mandatul reprezentantilor, alesi in sectoarele cooperatiste, care nu respecta legislatia si prevederile statutare ori care sint inactivi;
- n) hotaraste asupra infiintarii de intreprinderi cooperatiste, le aproba statutul, hotaraste asupra incetarii activitatii lor;
- o) aproba schimbarea sediului cooperativei de consum;
- p) hotaraste asupra incetarii activitatii cooperativei de consum;
- r) exercita alte atributii, conform legislatiei si statutului cooperativei de consum.
(2) De competenta exclusiva a adunarii generale tin atributiile prevazute la alin. (1) lit. a), b), e), i), j), k), o) si p).
Articolul 37. Sectorul cooperatist si adunarea de sector
(1) Cooperativele de consum cu peste 300 de membri sau a caror raza de activitate cuprinde mai multe localitati pot fi impartite in sectoare. Sectoarele pot coincide sau nu cu unitatile administrativ-teritoriale.
(2) Adunarea sectorului cooperatist este convocata de biroul executive al cooperativei de consum din oficiu sau la propunerea membrilor cooperatori din sector. Modul si termenele de instiintare despre convocarea adunarii sectorului cooperatist, precum si modul ei de desfasurare sint stabilite in statutul cooperativei de consum.
(3) Adunarea sectorului cooperatist este deliberativa daca la ea participa cel putin jumatate din numarul membrilor cooperatori din sector (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(4) La adunarea sectorului cooperatist sint alesi, cu votul majoritatii celor prezenti, reprezentantii sectorului cooperatist la adunarea generala. Normele de reprezentare a sectorului cooperatist la adunarea generala sint stabilite de consiliul de administratie al cooperativei de consum.
(5) Hotarirea si procesul-verbal al adunarii de sector la care au fost alesi reprezentantii sectorului cooperatist la adunarea generala, semnate de presedintele si de secretarul adunarii, se prezinta adunarii generale.
(6) Durata mandatului reprezentantilor sectorului cooperatist se stabileste in statutul cooperativei de consum sau la adunarea sectorului cooperatist la care sint alesi.
Sectiunea a 2-a. Consiliul de administratie
Articolul 38. Consiliul de administratie
(1) Consiliul de administratie al cooperativei de consum conduce activitatea acesteia in perioada dintre adunarile generale. Hotaririle consiliului de administratie sint obligatorii pentru biroul executiv si membrii cooperatori.
(2) Consiliul de administratie al cooperativei de consum activeaza in baza statutului ei.
(3) Consiliul de administratie al cooperativei de consum se intruneste ori de cite ori este necesar, dar cel putin o data la 3 luni (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(4) Sedinta consiliului de administratie al cooperativei de consum este deliberativa daca la ea participa majoritatea membrilor alesi. Hotarirea consiliului de administratie se adopta cu votul majoritatii membrilor lui alesi.
(5) Consiliul de administratie al cooperativei de consum este condos de un presedinte, care trebuie sa cunoasca sistemul cooperatiei de consum si sa aiba o experienta de activitate in domeniul economic de cel putin 3 ani (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 39. Membrii consiliului de administratie
(1) Consiliul de administratie al cooperativei de consum este ales de adunarea generala dintre membrii cooperatori. Componenta numerica a consiliului de administratie, modul de alegere si termenul pentru care sint alesi membrii lui se stabilesc in statutul cooperativei.
(2) Nu pot fi alesi in consiliul de administratie al cooperativei de consum:
- a) rudele de pina la gradul al doilea inclusiv si afinii;
- b) persoana care desfasoara, pe cont propriu sau in numele unei alte persoane, activitate concurenta cooperativei de consum.
(3) Nerespectarea prevederilor alin.(2) are ca efect retragerea calitatii de membru al consiliului de administratie al cooperativei de consum. Daca abaterea e grava, poate fi aplicata excluderea din cooperative de consum si tragerea la raspundere pentru cauzarea de daune.
(4) Membrii consiliului de administratie nu pot fi in acelasi timp si membri ai biroului executiv.
(5) In componenta consiliului de administratie, angajatii cooperatiei de consum nu pot constitui mai mult de 1/3 din numarul membrilor acestuia. (Conform Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003 articolul 39 se completeaza cu alineatele (4) si (5).
Articolul 40. Atributiile consiliului de administratie
(1) Consiliul de administratie al cooperativei de consum indeplineste atributiile adunarii generale, mentionate la art.36, cu exceptia celor ce tin de competenta exclusiva a acesteia (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(2) Consiliul de administratie al cooperativei de consum:
- a) executa hotaririle adunarii generale, hotaririle organelor de conducere ale uniunii din care face parte cooperativa de consum;
- b) supune spre aprobare, dupa caz, adunarii generale programul annual privind activitatea economico-financiara, bugetul de venituri si cheltuieli, bilantul contabil al cooperativei de consum;
- c) analizeaza periodic activitatea cooperativei de consum si adopta masuri pentru imbunatatirea ei;
- d) stabileste si modifica, in limita competentei, preturile la marfurile pe care le achizitioneaza si la cele pe care le comercializeaza, precum si tarifele la serviciile pe care intreprinderile cooperatiste le presteaza;
- e) aproba programul de instruire si perfectionare a personalului, asigura indeplinirea acestui program;
- f) tine evidenta activitatii sale, aproba bilantul contabil si rapoartele statistice in modul stabilit de legislatie;
- g) aproba cererile de retragere din cooperativa de consum (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- h) alege si revoca presedintele consiliului de administratie si presedintele biroului executiv;
- i) examineaza problemele privind instrainarea bunurilor cooperativei de consum si prezinta deciziile respective spre aprobare adunarii generale (introdusa prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(3) In statutul cooperativei de consum pot fi stabilite si alte atributii, drepturi si obligatii ale consiliului ei de administratie.
Sectiunea a 3-a. Biroul executiv
Articolul 41. Biroul executiv, atributiile lui
(1) Biroul executiv al cooperativei de consum activeaza permanent, conducind activitatea curenta a acesteia in perioada dintre sedintele consiliului ei de administratie.
(2) Biroul executiv al cooperativei de consum activeaza in baza de statut al cooperativei, de programe de activitate, de alte acte stabilite de legislatie.
(3) Sedinta biroului executiv al cooperativei de consum este deliberativa daca la ea participa cel putin 2/3 din numarul membrilor alesi. Hotaririle biroului executiv se adopta cu votul a cel putin 2/3 din numarul membrilor prezenti si sint obligatorii pentru membrii cooperatori si pentru personal.
(4) Biroul executiv al cooperativei de consum:
- a) executa hotaririle organelor de conducere si de control ale cooperativei de consum si ale uniunii din care face parte cooperativa, informeaza despre executare organele de conducere si membrii cooperatori;
- b) atrage noi membri cooperatori, tine evidenta lor, incaseaza taxele de inscriere si partile sociale subscrise;
- c) tine evidenta activitatii proprii, a cooperativei de consum, intocmeste bilantul contabil si rapoartele statistice in modul stabilit;
- d) angajeaza si elibereaza personalul cooperativei de consum, stabileste drepturile si obligatiile acestuia;
- e) stabileste si modifica, in limita competentei, preturile la marfurile achizitionate si la cele pe care le comercializeaza, precum si tarifele la serviciile pe care intreprinderile cooperatiste le presteaza;
- f) este ordonatorul de credite al cooperativei de consum;
- g) exercita alte atributii incredintate de consiliul de administratie si/sau de adunarea generala.
(5) In cazul cooperativei de consum cu cel mult 300 de membri, atributiile consiliului de administratie pot fi exercitate de biroul executiv.
(6) In statutul cooperativei de consum pot fi stabilite si alte atributii, drepturi si obligatii ale biroului ei executiv.
Articolul 42. Membrii biroului executiv
(1) Componenta numerica a biroului executiv al cooperativei de consum si termenul pentru care sint alesi membrii biroului se stabilesc in statutul cooperativei (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(2) Nu pot fi alesi in biroul executiv:
- a) rudele de pina la gradul al doilea inclusiv si afinii;
- b) persoana care desfasoara, pe cont propriu sau in numele unei altepersoane, activitate concurenta cooperativei de consum.
(3) Nerespectarea prevederilor alin.(2) are ca efect retragerea calitatii de membru al biroului executiv al cooperativei de consum, iar cauzarea de daune din acest motiv atrage raspunderea prevazuta de legislatie.
(4) Biroul executiv este condus de un presedinte, care trebuie sa cunoasca sistemul cooperatiei de consum si sa aiba o experienta de activitate in domeniul economic de cel putin 3 ani (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(5) Membrii biroului executiv sint alesi de consiliul de administratie, fiind selectati pe criteriul satisfacerii exigentelor profesionale (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 43. Responsabilitati si raspunderi
(1) Membrii biroului executiv al cooperativei de consum sint responsabili de:
- a) efectuarea varsamintelor datorate de membrii cooperatori;
- b) registrele cerute de lege si tinerea lor corecta;
- c) corectitudinea datelor despre venituri si cheltuieli;
- d) integritatea, administrarea judicioasa si eficienta a proprietatii cooperativei de consum;
- e) executarea intocmai si in termen a hotaririlor organelor de conducere ale cooperativei de consum si ale uniunii din care face parte cooperativa de consum.
(2) Membrii biroului executiv al cooperativei de consum raspund solidar cu predecesorii lor imediati daca, avind cunostinta de incalcarile savirsite de acestia, nu le aduc la cunostinta comisiei de cenzori.
(3) Membrul biroului executiv al cooperativei de consum care are, intr-o anumita operatiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor cooperativei de consum trebuie sa le aduca la cunostinta celorlalti membri, precum si comisiei de cenzori, si sa nu ia parte la nici o deliberare asupra acestei operatiuni. Aceeasi obligatie o are membrul biroului executiv si atunci cind cunoaste ca rudele sale de pina la gradul al doilea inclusiv ori afinii au interese intr-o anumita operatiune.
(4) Asupra pornirii actiunii de tragere la raspundere a membrului biroului executiv al cooperativei de consum hotarasc organele de conducere ale cooperativei de consum sau ale uniunii din care face parte, acestea desemnind persoana care sa exercite actiunea in justitie.
(5) De la data hotaririi privind pornirea actiunii de tragere la raspundere a membrului biroului executiv al cooperativei de consum, mandatul acestuia se suspenda.
TITLUL III
ASOCIEREA ORGANIZATIILOR COOPERATISTE
Articolul 44. Dreptul si modalitatile de asociere
(1) Cooperativele de consum se pot asocia in uniune teritoriala pentru a fi reprezentate si aparate interesele membrilor lor.
(2) Cooperativele de consum si uniunile teritoriale se pot asocia in uniune centrala.
(3) Uniunea centrala se poate asocia la organizatii internationale ale cooperatiei.
(4) Modalitatile de asociere a organizatiilor cooperatiste de consum sint stabilite de prezenta lege si de statutul lor.
Capitolul IX
UNIUNEA TERITORIALA
Sectiunea 1. Constituirea uniunii teritoriale
Articolul 45. Locul si modul de constituire
(1) Uniunea teritoriala se constituie prin asocierea libera a cel putin 2 cooperative de consum din raza unei sau a mai multor unitati administrativ-teritoriale.
(2) La constituirea uniunii teritoriale, fiecare cooperativa de consum achita taxa de inscriere si depune cel putin o parte sociala.
(3) Infiintarea uniunii teritoriale se consemneaza in procesul-verbal al conferintei de constituire, semnat, in numele membrilor cooperativelor de consum care doresc sa se asocieze, de catre reprezentantii lor. La conferinta de constituire a uniunii teritoriale se adopta statutul si se aleg organele ei de conducere si de control.
(4) In procesul-verbal al conferintei de constituire a uniunii teritoriale, semnat si de presedintele si secretarul conferintei, se va indica:
- a) ordinea de zi;
- b) denumirea cooperativelor de consum asociate si sediul lor;
- c) data constituirii uniunii teritoriale, denumirea si sediul ei;
- d) rezultatele votarii asupra chestiunilor de pe ordinea de zi;
- e) datele din buletinul de identitate al presedintelui si din cel al secretarului conferintei de constituire.
Articolul 46. Inscrierea in uniunea teritoriala
(1) Uniunea teritoriala este deschisa cooperativelor de consum dinraza in care isi desfasoara activitatea.
(2) Procedura de inscriere in uniunea teritoriala este stabilita instatutul ei.
(3) Cererea de inscriere in uniunea teritoriala se aproba de catre consiliul ei de administratie, care nu o poate respinge decit din motiveintemeiate.
(4) Solicitantul respins are dreptul de a face contestatie laconferinta membrilor asociati imediat urmatoare.
Articolul 47. Drepturile si obligatiile cooperativelorde consum asociate in uniune teritoriala
(1) Cooperativele de consum asociate in uniune teritoriala:
- a) beneficiaza de asistenta economica, financiara, juridica, tehnica din partea uniunii, de pregatire profesionala a personalului, precum si de avantajele materiale si social-culturale ale activitatii in uniunea teritoriala;
- b) participa, prin reprezentanti alesi, la activitatea organelor de conducere si de control ale uniunii teritoriale;
- c) adreseaza organelor de conducere si de control ale uniunii teritoriale cereri, sesizari si propuneri referitoare la imbunatatirea activitatii acesteia;
- d) beneficiaza de alte drepturi prevazute de statutul si de conferinta membrilor asociati.
(2) Cooperativa de consum asociata in uniune teritoriala are urmatoarele obligatii:
- a) sa depuna in termen taxa de inscriere, partile sociale subscrise si cotizatia de membru;
- b) sa prezinte uniunii teritoriale bilantul contabil, datele statistice si alte informatii despre activitatea sa;
- c) sa participe la finantarea actiunilor comune in conditiile legii;
- d) sa respecte prevederile prezentei legi si ale statutului uniunii teritoriale;
- e) sa indeplineasca hotaririle organelor de conducere ale uniunii teritoriale;
- f) sa efectueze alte actiuni stabilite de legislatie, de propriul statut si de statutul uniunii teritoriale.
Articolul 48. Incetarea calitatii de cooperativa de consum asociata in uniune teritoriala
Calitatea de cooperativa de consum asociata in uniune teritoriala inceteaza prin retragere, excludere, incetare a activitatii proprii, incetare a activitatii uniunii teritoriale.
Articolul 49. Retragerea din uniunea teritoriala
(1) Pentru a se retrage din uniunea teritoriala, cooperativa de consum depune la consiliul de administratie al uniunii hotarirea organului sau suprem de conducere.
(2) Retragerea din uniunea teritoriala se face in cazul in care consiliul de administratie sau biroul ei executiv:
- a) nu-si indeplineste indatoririle legale si statutare fata de cooperativa de consum sau cind incalca in mod abuziv aceste indatoriri;
- b) cauzeaza prejudicii cooperativei de consum;
- c) nu sustine, in calitate de reprezentant al cooperativei de consum, interesele acesteia in instanta judecatoreasca si in fata altor autoritati publice.
(3) Procedura de retragere din uniunea teritoriala este stabilita in statutul acesteia.
(4) In cazul retragerii din uniunea teritoriala, cooperativei de consum i se restituie, in baza cererii organului ei suprem de conducere, partea sociala (partile sociale), din care se retine partea ce ii revine din paguba suportata de uniunea teritoriala, potrivit ultimului bilant contabil aprobat de organul de conducere al acesteia.
(5) Pina la restituirea partii sociale, cooperativa de consum poate renunta la retragere din uniunea teritoriala, prevederile alin.
(1) aplicindu-se in modul corespunzator.
Articolul 50. Excluderea din uniunea teritoriala
(1) Cooperativa de consum poate fi exclusa din uniunea teritoriala daca:
- a) nu depune in termen nici o parte sociala;
- b) nu achita mai mult de doua ori consecutiv cotizatia de membru;
- c) nu respecta statutul uniunii teritoriale, nu executa hotaririle organelor ei de conducere;
- d) cauzeaza prejudicii uniunii teritoriale;
- e) si-a incetat activitatea.
(2) In statutul uniunii teritoriale pot fi prevazute si alte temeiuri de excludere, precum si procedura de excludere.
(3) In cazul excluderii din uniunea teritoriala, cooperativei de consum i se restituie, in baza cererii organului ei suprem de conducere, partea sociala (partile sociale), din care se retine partea ce ii revine din paguba suportata de uniunea teritoriala, potrivit ultimului bilant contabil aprobat de consiliul de administratie al acesteia.
Articolul 51. Contestarea excluderii din uniunea teritoriala
(1) Hotarirea consiliului de administratie al uniunii teritoriale privind excluderea din uniune poate fi atacata prin depunerea unei contestatii adresate conferintei membrilor asociati, in termen de 30 de zile de la data cind cooperativei de consum i s-a comunicat faptul.
(2) Hotarirea conferintei membrilor asociati este definitiva. Sectiunea a 2-a. Activitatea uniunii teritoriale
Articolul 52. Atributiile uniunii teritoriale
Uniunea teritoriala este in drept sa realizeze obiectivele cooperativei de consum, precum si:
- a) reprezinta si apara in instanta judecatoreasca si in alte autoritati publice interesele economice, financiare, juridice si social-culturale ale cooperativelor de consum;
- b) aprovizioneaza cooperativele de consum cu marfuri si produse;
- c) comercializeaza produsele cooperativelor de consum;
- d) acorda cooperativelor de consum asistenta de specialitate;
- e) colaboreaza cu cooperativele de consum in diferite domenii;
- f) infiinteaza intreprinderi cooperatiste proprii, filiale si reprezentante de diverse profiluri;
- g) organizeaza si desfasoara activitati de transport cu mijloace proprii pentru cooperativele de consum si pentru alti agenti economici;
- h) coopereaza cu alte organizatii cooperatiste de consum, cu personae juridice si fizice din tara si strainatate;
- i) controleaza respectarea prevederilor statutare de catre cooperativele de consum si intreprinderile cooperatiste;
- j) aduce la indeplinire hotaririle uniunii centrale la care este asociata;
- k) organizeaza, in conditiile legii, instruirea si perfectionarea personalului sau si al cooperativelor de consum;
- l) anuleaza hotaririle cooperativelor de consum care contravin prevederilor statutare si legislatiei;
- m) desfasoara si alte activitati legale, conform prevederilor statutare, intereselor si sarcinilor cooperatiei de consum.
Sectiunea a 3-a. Organele de conducere
Articolul 53. Organele de conducere
Organele de conducere ale uniunii teritoriale sint:
- a) conferinta membrilor asociati;
- b) consiliul de administratie;
- c) biroul executiv.
Articolul 54. Conferinta membrilor asociati
(1) Conferinta membrilor asociati (denumita in continuare conferinta) este organul suprem de conducere al uniunii teritoriale, format din reprezentanti, alesi de organul suprem de conducere al cooperativelor de consum asociate in uniune. Normele de reprezentare sint stabilite de consiliul de administratie al uniunii teritoriale.
(2) Conferinta poate fi:
- a) ordinara, care se tine o data la patru ani;
- b) extraordinara, care se tine ori de cite ori este nevoie.
(3) Conferinta este deliberativa daca la ea participa cel putin ½ din reprezentantii cooperativelor de consum asociate uniunii teritoriale (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(4) Hotarirea conferintei se ia cu votul majoritatii reprezentantilor prezenti ai cooperativelor de consum asociate uniunii teritoriale.
(5) Conferinta ordinara este convocata de consiliul de administratie al uniunii teritoriale.
(6) Conferinta extraordinara este convocata de catre consiliul de administratie din oficiu, la cererea biroului executiv, a comisiei de cenzori ale uniunii teritoriale sau a cel putin 1/3 din numarul reprezentantilor cooperativelor de consum.
(7) In cazul in care consiliul de administratie al uniunii teritoriale nu convoaca o conferinta ordinara sau extraordinara, organele de conducere ale uniunii centrale din care face parte uniunea teritoriala sint in drept sa convoace o astfel de conferinta.
(8) Decizia privind convocarea conferintei se face cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data adunarii.
(9) Modul si termenele de instiintare despre convocarea conferintei, precum si modul ei de desfasurare sint stabilite in statutul uniunii teritoriale.
(10) Hotaririle adoptate de conferinta sint obligatorii pentru toate cooperativele de consum asociate uniunii teritoriale.
Articolul 55. Atributiile conferintei
(1) Conferinta:
- a) adopta, modifica si completeaza statutul uniunii teritoriale;
- b) alege si revoca membrii consiliului de administratie si ai comisiei de cenzori ale uniunii teritoriale si supleantii acestora;
- c) adopta strategia dezvoltarii uniunii teritoriale;
- d) stabileste cuantumul taxei de inscriere, al partilor sociale si al cotizatiei de membru;
- e) dezbate si aproba raportul consiliului de administratie si al comisiei de cenzori privind activitatea uniunii teritoriale in perioada dintre conferinte;
- f) solutioneaza contestatiile privind neadmiterea, retragerea sau excluderea din uniunea teritoriala a cooperativelor de consum;
- g) hotaraste asupra asocierii uniunii teritoriale la uniunea centrala;
- h) alege reprezentanti la congresul cooperatiei de consum;
- i) hotaraste asupra incetarii activitatii uniunii teritoriale;
- j) exercita alte atributii legale. (Conform Legii 61-XV din 21 februarie 2003 articolul 55 la alineatul (1) dupa litera c) se introduce o noua litera d), iar literele
d)-i) devin literele e)-j).
(2) In conformitate cu statutul uniunii teritoriale, de competenta exclusiva a conferintei tin atributiile prevazute la alin.(1) lit.a), b),
d), f), g) si i) (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 56. Consiliul de administratie
(1) Consiliul de administratie al uniunii teritoriale conduce activitatea acesteia in perioada dintre conferinte. Hotaririle consiliului de administratie sint obligatorii pentru biroul executiv si cooperativele de consum ale uniunii.
(2) Fiecare cooperativa de consum asociata in uniune teritoriala trebuie sa aiba cel putin un reprezentant in consiliul de administratie al acesteia.
(3) Consiliul de administratie al uniunii teritoriale activeaza in baza statutului ei.
(4) Consiliul de administratie al uniunii teritoriale se intruneste ori de cite ori este necesar, dar cel putin o data la 3 luni (in redactia
Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(5) Sedinta consiliului de administratie al uniunii teritoriale este deliberativa daca la ea participa cel putin 2/3 din numarul membrilor alesi. Hotarirea consiliului de administratie se adopta cu votul a cel putin 2/3 din numarul membrilor prezenti.
(6) Consiliul de administratie al uniunii teritoriale este condus de un presedinte, care trebuie sa cunoasca sistemul cooperatiei de consum si sa aiba o experienta de activitate in domeniul economic de cel putin 3 ani (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 57. Membrii consiliului de administratie
(1) Consiliul de administratie al uniunii teritoriale este ales de conferinta dintre membrii cooperatori. Componenta numerica a consiliului de administratie, modul de alegere si termenul pentru care sint alesi membrii lui se stabilesc in statutul uniunii teritoriale.
(2) Nu pot fi alesi in consiliul de administratie al uniunii teritoriale:
- a) rudele de pina la gradul al doilea inclusiv afinii;
- b) persoana care desfasoara, pe cont propriu sau in numele unei alte persoane, activitate concurenta uniunii sau cooperativelor ei de consum.
(3) Nerespectarea prevederilor alin.(2) are ca efect retragerea calitatii de membru al consiliului de administratie al uniunii teritoriale, iar cauzarea de daune din acest motiv atrage raspunderea prevazuta de legislatie.
(4) In componenta consiliului de administratie, angajatii cooperatiei de consum nu pot constitui mai mult de 1/3 din numarul membrilor acestuia (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 58. Atributiile consiliului de administratie
(1) Consiliul de administratie al uniunii teritoriale indeplineste, in perioada dintre conferinte, atributiile conferintei, cu exceptia celor ce tin de competenta exclusiva a acesteia, daca statutul uniunii nu prevede sau daca conferinta nu hotaraste altfel.
(2) Consiliul de administratie al uniunii teritoriale:
- a) executa hotaririle conferintei;
- b) aproba bugetul de venituri si cheltuieli, bilantul contabil ale uniunii teritoriale si ale intreprinderilor ei cooperatiste, precum si modul de acoperire a pierderilor;
- c) dezbate si aproba rapoarte, informatii si alte acte ale organelor de conducere si de control ale uniunii teritoriale privind activitatea economico-financiara a acesteia si a intreprinderilor ei cooperatiste;
- d) propune modificari si completari la statutul uniunii teritoriale (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- e) hotaraste asupra dobindirii si instrainarii de bunuri potrivit prevederilor statutare;
- f) organizeaza actiuni de colaborare cu alte organizatii cooperatiste de consum, cu persoane fizice sau juridice din tara sau strainatate;
- g) alege presedintele si membrii biroului executiv al uniunii teritoriale (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- h) completeaza din rindurile supleantilor locurile devenite vacante;
- i) aproba schema de incadrare si salarizare a personalului uniunii teritoriale, cuantumul alocatiilor intreprinderilor cooperatiste ale uniunii pentru necesitati centralizate (in redactia Legii Nr.61-XV din 21
februarie 2003);
- j) convoaca conferinta, aproba normele de reprezentare, ordinea ei de zi, raportul prezentat de biroul executiv;
- k) hotaraste asupra deciziei biroului executiv de a infiinta intreprinderi cooperatiste ale uniunii teritoriale si asupra incetarii activitatii lor;
- l) stabileste modul de repartizare a profitului si a altor avantaje;
- m) isi da consimtamintul pentru instrainarea bunurilor cooperativelor de consum asociate;
- n) modifica cuantumul taxelor de inscriere, al partilor sociale si al cotizatiilor de membru. (Conform Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003 alineatul se completeaza cu literele m) si n).
(3) Consiliul de administratie al uniunii teritoriale solutioneaza alte probleme date in competenta sa de prezenta lege, de statutul uniunii si de conferinta.
Articolul 59. Biroul executiv
(1) Biroul executiv al uniunii teritoriale activeaza permanent, conducind activitatea curenta a acesteia in perioada dintre sedintele consiliului ei de administratie.
(2) Biroul executiv al uniunii teritoriale activeaza in baza statutului ei.
(3) Sedinta biroului executiv al uniunii teritoriale este deliberative daca la ea participa cel putin 2/3 din numarul membrilor alesi. Hotaririle biroului executiv se adopta cu votul a cel putin 2/3 din numarul membrilor prezenti (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 60. Membrii biroului executiv
(1) Componenta numerica a biroului executiv al uniunii teritoriale si termenul pentru care sint alesi membrii biroului se stabilesc in statutul uniunii (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(2) Nu pot fi alesi in biroul executiv al uniunii teritoriale:
- a) rudele de pina la gradul al doilea inclusiv afinii.
- b) persoana care desfasoara, pe cont propriu sau in numele unei alte persoane, activitate concurenta uniunii sau cooperativelor de consum asociate.
(3) Nerespectarea prevederilor alin.(2) are ca efect retragerea calitatii de membru al biroului executiv al uniunii teritoriale, iar cauzarea de daune din acest motiv atrage raspunderea prevazuta de legislatie.
(4) Biroul executiv este condus de un presedinte, care trebuie sa cunoasca sistemul cooperatiei de consum si sa aiba o experienta de activitate in domeniul economic de cel putin 3 ani (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(5) Membrii biroului executiv sint alesi de consiliul de administratie, fiind selectati pe criteriul satisfacerii exigentelor profesionale (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 61. Responsabilitati si raspunderi
(1) Membrii biroului executiv al uniunii teritoriale sint responsabili de:
- a) efectuarea varsamintelor datorate de cooperativele de consum asociate uniunii teritoriale;
- b) registrele cerute de lege si tinerea lor corecta;
- c) corectitudinea datelor despre venituri si cheltuieli;
- d) integritatea, administrarea judicioasa si eficienta a proprietatii uniunii teritoriale;
- e) executarea intocmai si in termen a hotaririlor organelor de conducere ale uniunii teritoriale si ale uniunii centrale din care face parte uniunea teritoriala.
(2) Membrii biroului executiv al uniunii teritoriale raspund solidar cu predecesorii lor imediati daca, avind cunostinta de incalcarile savirsite de acestia, nu le aduc la cunostinta cenzorilor.
(3) Membrul biroului executiv al uniunii teritoriale care are, intr-o anumita operatiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor uniunii teritoriale trebuie sa le aduca la cunostinta celorlalti membri, precum si comisiei de cenzori, si sa nu ia parte la nici o deliberare asupra acestei operatiuni. Aceeasi obligatie o are membrul biroului executiv si atunci cind cunoaste ca rudele sale de pina la gradul al doilea inclusiv ori afinii au interese intr-o anumita operatiune.
(4) Asupra pornirii actiunii de tragere la raspundere a membrului biroului executiv al uniunii teritoriale hotarasc organele de conducere ale uniunii teritoriale sau ale uniunii centrale din care face parte, acestea desemnind persoana care sa exercite actiunea in justitie.
(5) De la data hotaririi privind pornirea actiunii de tragere la raspundere a membrului biroului executiv al uniunii teritoriale, mandatul acestuia se suspenda.
Articolul 62. Atributiile biroului executiv
(1) Biroul executiv al uniunii teritoriale:
- a) executa hotaririle organelor de conducere ale uniunii teritoriale si ale uniunii centrale din care face parte uniunea teritoriala si informeaza despre executare aceste organe;
- b) atrage noi membri in uniunea teritoriala, incaseaza taxa de inscriere, partile sociale subscrise si cotizatiile de membru;
- c) tine evidenta activitatii proprii, a uniunii teritoriale, intocmeste bilantul contabil si rapoartele statistice in modul stabilit;
- d) angajeaza si elibereaza personalul uniunii teritoriale, stabileste drepturile si obligatiile acestuia;
- e) este ordonatorul de credite al uniunii teritoriale;
- f) sustine activitatea economica si financiara a cooperativelor de consum asociate uniunii teritoriale;
- g) administreaza fondurile uniunii teritoriale pe baza normelor de constituire si de utilizare a acestora;
- h) organizeaza controlul financiar de gestiune al cooperativelor de consum asociate in uniunea teritoriala, analizeaza si valorifica rezultatele controlului;
- i) supune spre aprobare consiliului de administratie al uniunii teritoriale programul anual de activitate economica si financiara, bugetul de venituri si cheltuieli;
- j) analizeaza periodic activitatea uniunii teritoriale si ia masuri de imbunatatire a acestei activitati;
- k) examineaza problemele privind infiintarea intreprinderilor cooperatiste ale uniunii teritoriale, precum si privind incetarea activitatii lor, si prezinta deciziile respective spre aprobare consiliului de administratie (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- l) examineaza problemele privind instrainarea bunurilor din cadrul uniunii teritoriale si prezinta deciziile respective spre aprobare consiliului de administratie;
- m) aproba programul de instruire si perfectionare a personalului uniunii teritoriale, asigura indeplinirea lui;
- n) elaboreaza schema de incadrare si salarizare a uniunii teritoriale;
- o) examineaza rezultatele reviziilor documentare cu participarea membrilor biroului executiv al uniunii centrale la care este asociata uniunea teritoriala;
- p) propune consiliului de administratie al uniunii teritoriale spre aprobare problema retragerii si excluderii din uniune a cooperativelor de consum;
- r) stabileste si modifica, in limitele competentei, preturile la marfuri si la serviciile prestate de intreprinderile cooperatiste ale uniunii teritoriale;
- s) inlatura de la exercitarea atributiilor conducatorii cooperativelor de consum asociate pentru abateri de la prevederile legale si/sau statutare. (Conform Legii 61-XV din 21 februarie 2003 dupa litera
- k) se introduce o noua litera l), iar literele l)-r) devin literele m)-s).
(2) Biroul executiv al uniunii teritoriale solutioneaza alte probleme, stabilite in statut de conferinta sau de consiliul de administratie al uniunii.
Capitolul X
UNIUNEA CENTRALA
Sectiunea 1. Constituirea uniunii centrale
Articolul 63. Modul de constituire
(1) Uniunea centrala se constituie pe principiul liberei asocieri, in temeiul hotaririlor adoptate de organele supreme de conducere ale organizatiilor cooperatiste de consum.
(2) La constituirea uniunii centrale, fiecare organizatie cooperatista de consum achita taxa de inscriere si subscrie cel putin o parte sociala.
(3) Infiintarea uniunii centrale se consemneaza in procesul-verbal al congresului de constituire semnat, in numele organizatiilor cooperatiste de consum care doresc sa se asocieze, de catre reprezentantii lor. La congresul de constituire a uniunii centrale se adopta statutul si se aleg organele ei de conducere si de control.
(4) In procesul-verbal al congresului de constituire a uniunii centrale, semnat si de presedintele si secretarul congresului, se va indica:
- a) ordinea de zi;
- b) denumirea organizatiilor cooperatiste asociate si sediul lor;
- c) data constituirii uniunii centrale, denumirea si sediul ei;
- d) rezultatul votarii asupra chestiunilor din ordinea de zi;
- e) datele din buletinul de identitate al presedintelui si din cel al secretarului congresului de constituire.
Sectiunea a 2-a. Organizatiile cooperatiste asociate in uniune centrala
Articolul 64. Inscrierea in uniunea centrala
(1) Uniunea centrala este deschisa tuturor organizatiilor cooperatiste de consum din Republica Moldova.
(2) Procedura de inscriere in uniunea centrala este stabilita prin statutul acesteia.
(3) Cererea de inscriere in uniunea centrala se aproba de catre consiliul ei de administratie, care nu o poate respinge decit din motive intemeiate.
(4) Organizatia cooperatista respinsa are dreptul de a face contestatie la congresul cooperatiei de consum imediat urmator.
Articolul 65. Drepturile si obligatiile organizatiilor cooperatiste asociate in uniune centrala
(1) Organizatiile cooperatiste asociate in uniune centrala:
- a) beneficiaza de asistenta si de avantajele activitatii in uniune centrala;
- b) beneficiaza cu prioritate de serviciile intreprinderilor cooperatiste ale uniunii centrale;
- c) participa la activitatea organelor de conducere si de control ale uniunii centrale;
- d) adreseaza organelor de conducere si de control ale uniunii centrale cereri, sesizari si propuneri referitoare la imbunatatirea activitatii cooperatiei de consum;
- e) participa la activitatile uniunii centrale care prezinta interes pentru activitatea proprie;
- f) beneficiaza de alte drepturi, inlesniri si facilitati prevazute de prezenta lege si de statutul uniunii centrale.
(2) Organizatia cooperatista asociata in uniune centrala are urmatoarele obligatii:
- a) sa achite in termen taxa de inscriere, sa depuna partile sociale subscrise si cotizatia de membru;
- b) sa prezinte uniunii centrale bilantul contabil, datele statistice si alte informatii despre activitatea sa;
- c) sa participe la finantarea actiunilor comune, in conditiile legii si ale statutului uniunii centrale;
- d) sa respecte prevederile prezentei legi si ale statutului uniunii centrale;
- e) sa indeplineasca hotaririle organelor de conducere ale uniunii centrale;
- f) sa efectueze alte actiuni stabilite de legislatie, de propriul statut si de statutul uniunii centrale.
Articolul 66. Incetarea calitatii de organizatie cooperatista asociata in uniune centrala Calitatea de organizatie cooperatista asociata in uniune centrala inceteaza prin retragere, excludere, incetare a activitatii proprii, incetare a activitatii uniunii centrale.
Articolul 67. Retragerea din uniunea centrala
(1) Pentru a se retrage din uniunea centrala, organizatia cooperatista asociata depune la consiliul de administratie al uniunii hotarirea organului sau suprem de conducere.
(2) Retragerea din uniunea centrala se face in cazul in care consiliul de administratie sau biroul ei executiv:
- a) nu-si indeplineste indatoririle legale si statutare fata de organizatia cooperatista asociata sau cind incalca in mod abuziv aceste indatoriri;
- b) cauzeaza prejudicii organizatiei cooperatiste asociate;
- c) nu sustine, in calitate de reprezentant al organizatiei cooperatiste asociate, interesele acesteia in instanta judecatoreasca sau in fata altor autoritati publice.
(3) Procedura de retragere din uniunea centrala este stabilita in statutul acesteia.
(4) In cazul retragerii din uniunea centrala, organizatiei cooperatiste asociate i se restituie, in baza cererii organului ei supreme de conducere, partea sociala (partile sociale), din care se retine partea ce ii revine din paguba suportata de uniunea centrala, potrivit ultimului bilant contabil aprobat de organul de conducere al acesteia.
(5) Pina la restituirea partii sociale (partilor sociale), organizatia cooperatista asociata poate renunta la retragere din uniunea centrala, prevederile alin.(1) aplicindu-se in modul corespunzator.
Articolul 68. Excluderea din uniunea centrala
(1) Organizatia cooperatista asociata poate fi exclusa din uniunea centrala daca:
- a) nu depune in termen nici o parte sociala;
- b) nu depune mai mult de doua ori consecutiv cotizatia de membru;
- c) nu respecta statutul uniunii centrale, nu executa hotaririle organelor ei de conducere;
- d) cauzeaza prejudicii uniunii centrale;
- e) si-a incetat activitatea.
(2) In statutul uniunii centrale pot fi prevazute si alte temeiuri de excludere, precum si procedura de excludere.
(3) In cazul excluderii din uniunea centrala, organizatiei cooperatiste de consum i se restituie, in baza cererii organului ei supreme de conducere, partea sociala (partile sociale), din care se retine partea ce ii revine din paguba suportata de uniunea centrala, potrivit ultimului bilant contabil aprobat de consiliul de administratie al acesteia.
Articolul 69. Contestarea excluderii din uniunea centrala
(1) Hotarirea consiliului de administratie al uniunii centrale privind excluderea din uniune poate fi atacata prin depunerea unei contestatii, adresate congresului imediat urmator al cooperatiei de consum, in termen de 30 de zile de la data cind organizatiei cooperatiste i s-a comunicat faptul.
(2) Hotarirea congresului cooperatiei de consum este definitiva.
Sectiunea a 3-a. Activitatea uniunii centrale
Articolul 70. Atributiile uniunii centrale
Uniunea centrala:
- a) reprezinta si apara in instanta judecatoreasca, in alte autoritati publice, in relatiile cu Alianta Cooperatista Internationala si cu alte organisme internationale, interesele economice, juridice si sociale ale organizatiilor cooperatiste asociate;
- b) activeaza in baza de statut, realizeaza obiectivele si interesele comune ale organizatiilor cooperatiste asociate;
- c) satisface necesitatile organizatiilor cooperatiste asociate;
- d) realizeaza interesele proprii, potrivit statutului si hotaririlor organelor sale de conducere;
- e) elaboreaza strategia, programele de dezvoltare a cooperatiei de consum, de executare a hotaririlor adoptate de congres si le traduce in fapt.
Articolul 71. Activitatea uniunii centrale
Uniunea centrala este in drept sa realizeze obiectivele cooperativei de consum, precum si:
- a) efectueaza studii si analize asupra evolutiei miscarii cooperatiste si fenomenelor ei specifice pentru a ajuta organizatiile cooperatiste asociate, intreprinderile proprii sa-si perfectioneze activitatea si sa puna in aplicare strategia elaborata;
- b) organizeaza si urmareste aplicarea legilor, altor acte normative, a hotaririlor proprii de catre toate organizatiile cooperatiste asociate, respectind principiul autonomiei si specificul lor, valorile si principiile cooperatiste, recunoscute pe plan international, prevederile statutare, luind masuri de prevenire si inlaturare a incalcarii acestora;
- c) stabileste raporturi cu organizatii cooperatiste din alte tari, precum si cu organizatii cooperatiste internationale;
- d) colaboreaza la initierea si la elaborarea proiectelor de legi si de alte acte normative care privesc activitatea cooperatiei de consum;
- e) emite, pentru organizatiile cooperatiste asociate, recomandari privind structura organizatorica, salarizarea si normarea muncii, constituirea si utilizarea de fonduri specifice cooperatiei de consum;
- f) exercita control economic si financiar, indrumeaza si supravegheaza persoanele juridice din cadrul cooperatiei de consum, le acorda asistenta tehnico-economica si de specialitate;
- g) realizeaza, in comun cu organizatiile cooperatiste asociate, obiective de interes general;
- h) initiaza si negociaza, cu organizatii cooperatiste din alte tari sau cu parteneri externi, acorduri si alte intelegeri de cooperare internationala, orienteaza activitatea cooperatiei de consum in acest domeniu;
- i) organizeaza studierea tendintelor pietei interne si externe, da recomandarile de rigoare;
- j) organizeaza si coordoneaza invatamintul cooperatist, instruirea si perfectionarea personalului din cooperatia de consum;
- k) organizeaza sistemul informational, elaboreaza metodologia de evidenta tehnico-operativa, statistica si contabila a unitatilor cooperatiei de consum;
- l) organizeaza rezolvarea, de catre arbitrii sai, a litigiilor dintre organizatiile cooperatiste asociate;
- m) editeaza materiale publicitare ce tin de domeniul cooperatiei de consum;
- n) desfasoara si alte activitati legale, conform prevederilor statutare, intereselor si sarcinilor cooperatiei de consum.
Sectiunea a 4-a. Organele de conducere
ale uniunii centrale
Articolul 72. Organele de conducere
Organele de conducere ale uniunii centrale sint:
- a) congresul cooperatiei de consum;
- b) consiliul de administratie;
- c) biroul executiv.
Articolul 73. Congresul cooperatiei de consum
(1) Congresul cooperatiei de consum este organul suprem de conducere al uniunii centrale, format din reprezentanti, alesi de organul suprem de conducere al organizatiilor cooperatiste asociate. Normele de reprezentare sint stabilite de consiliul de administratie al uniunii centrale.
(2) Congresul cooperatiei de consum poate fi:
- a) ordinar, care se tine o data la patru ani;
- b) extraordinar, care se tine ori de cite ori este nevoie.
(3) Congresul cooperatiei de consum este deliberativ daca la el participa cel putin 2/3 din numarul reprezentantilor organizatiilor cooperatiste asociate (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(4) Hotarirea congresului cooperatiei de consum se ia cu votul majoritatii reprezentantilor prezenti ai organizatiilor cooperatiste asociate.
(5) Congresul ordinar al cooperatiei de consum este convocat de consiliul de administratie al uniunii centrale.
(6) Congresul extraordinar al cooperatiei de consum este convocat de consiliul de administratie al uniunii centrale din oficiu, la cererea biroului executiv, a comisiei de cenzori ale uniunii centrale sau a cel putin 1/3 din numarul reprezentantilor organizatiilor cooperatiste asociate.
(7) In cazul in care consiliul de administratie al uniunii centrale nu convoaca un congres ordinar sau extraordinar al cooperatiei de consum, biroul executiv sau comisia de cenzori a uniunii centrale este in drept sa convoace un astfel de congres.
(8) Decizia privind convocarea congresului cooperatiei de consum se emite cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data adunarii.
(9) Modul si termenele de instiintare despre convocarea congresului cooperatiei de consum, precum si modul lui de desfasurare sint stabilite in statutul uniunii centrale.
(10) Hotaririle adoptate de congresul cooperatiei de consum sint obligatorii pentru toate organizatiile cooperatiste asociate uniunii centrale.
Articolul 74. Atributiile congresului cooperatiei de consum
(1) Congresul cooperatiei de consum:
- a) aproba, modifica si completeaza statutul uniunii centrale, statutele-cadru ale cooperativelor de consum, ale uniunilor lor teritoriale;
- b) alege consiliul de administratie si comisia de cenzori ale uniunii centrale, precum si supleanti in aceste organe;
- c) aproba strategia dezvoltarii cooperatiei de consum;
- d) dezbate si aproba raportul consiliului de administratie si cel al comisiei de cenzori ale uniunii centrale privind activitatea cooperatiei de consum din perioada dintre congresele ei;
- e) aproba asocierea organizatiilor cooperatiste de consum la uniunea centrala;
- f) solutioneaza contestatiile privind neadmiterea, retragerea sau excluderea organizatiilor cooperatiste de consum din uniunea centrala;
- g) hotaraste asupra asocierii uniunii centrale la organizatii cooperatiste internationale;
- h) hotaraste asupra incetarii activitatii uniunii centrale;
- i) hotaraste asupra instrainarii bunurilor cooperatiei de consum (introdusa prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(2) Atributiile prevazute la alin.(1) lit. c), e) si g) pot fi executate si de consiliul de administratie al uniunii centrale (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 75. Consiliul de administratie
(1) Consiliul de administratie al uniunii centrale conduce activitatea acesteia in perioada dintre congresele cooperatiei de consum. Hotaririle consiliului de administratie sint obligatorii pentru biroul executiv si comisia de cenzori ale uniunii centrale, precum si pentru organizatiile cooperatiste ale uniunii.
(2) Fiecare organizatie cooperatista asociata in uniune centrala trebuie sa aiba cel putin un reprezentant in consiliul de administratie al acesteia.
(3) Consiliul de administratie al uniunii centrale activeaza in baza statutului ei.
(4) Consiliul de administratie al uniunii centrale se intruneste ori de cite ori este necesar, dar cel putin o data la 3 luni (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(5) Sedinta consiliului de administratie al uniunii centrale este deliberativa daca la ea participa majoritatea membrilor alesi. Hotarirea consiliului de administratie se adopta cu votul a cel putin 2/3 din numarul membrilor prezenti.
(6) Consiliul de administratie al uniunii centrale este condus de un presedinte, care trebuie sa cunoasca sistemul cooperatiei de consum si sa aiba o experienta de activitate in domeniul economic de cel putin 3 ani (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 76. Membrii consiliului de administratie
(1) Consiliul de administratie al uniunii centrale este ales de congresul cooperatiei de consum. Componenta numerica a consiliului de administratie, modul de alegere si termenul pentru care sint alesi membrii lui se stabilesc in statutul uniunii centrale.
(2) Nu pot fi alesi in consiliul de administratie al uniunii centrale:
- a) rudele de pina la gradul al doilea inclusiv afinii;
- b) persoana care desfasoara, pe cont propriu sau in numele unei alte persoane, activitate concurenta cooperatiei de consum.
(3) Nerespectarea prevederilor alin.(2) are ca efect retragerea calitatii de membru al consiliului de administratie al uniunii centrale, iar cauzarea de daune din acest motiv atrage raspunderea prevazuta de legislatie.
(4) In componenta consiliului de administratie, angajatii cooperatiei de consum nu pot constitui mai mult de 1/3 din numarul membrilor acestuia (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 77. Atributiile consiliului de administratie
(1) Consiliul de administratie al uniunii centrale indeplineste, in perioada dintre congresele cooperatiei de consum, atributiile congresului, cu exceptia celor ce tin de competenta lui exclusiva daca statutul uniunii centrale nu prevede sau daca congresul cooperatiei de consum nu hotaraste altfel.
(2) Consiliul de administratie al uniunii centrale:
- a) convoaca congresul cooperatiei de consum si stabileste normele de reprezentare la congres;
- b) executa hotaririle congresului cooperatiei de consum;
- c) alege presedintele si membrii biroului executiv al uniunii centrale (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- d) modifica cuantumul taxelor de inscriere, al partilor sociale si al cotizatiilor de membru, aproba devizul de cheltuieli al comisiei de cenzori (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- e) emite recomandari privind salarizarea, normarea muncii, constituirea unor fonduri specifice cooperatiei de consum, in conditiile legii;
- f) aproba regulamentul remunerarii membrilor biroului executiv si ai comisiei de cenzori;
- g) organizeaza, acorda si exercita asistenta de specialitate si de control economic asupra operatiunilor intreprinse de organizatiile cooperatiste asociate si de intreprinderile lor, precum si de control financiar si de gestiune al acestora, luind masuri in conformitate cu legislatia si cu statutul uniunii centrale;
- h) anuleaza hotaririle ilegale ale organelor de conducere ale organizatiilor cooperatiste asociate.
- i) hotaraste asupra inlocuirii membrilor consiliului de administratie, inainte de expirarea mandatului lor, pentru abateri grave de la lege sau de la statut, pentru inactivitate ori la cererea acestora;
- j) aproba cererile de asociere a organizatiilor cooperatiste la uniunea centrala, hotaraste asupra incetarii calitatii de organizatie cooperatista asociata la uniunea centrala;
- k) aproba bugetul de venituri si cheltuieli, distribuie profitul realizat de intreprinderile cooperatiste al uniunii centrale si stabileste modul de acoperire a pierderilor;
- l) analizeaza si aproba darile de seama anuale ale biroului executive al uniunii centrale si concluziile comisiei de cenzori, analizeaza darile de seama anuale ale birourilor executive ale organizatiilor cooperatiste asociate;
- m) reprezinta cooperatia de consum in relatiile cu autoritatile publice, organizatiile cooperatiste internationale, cu persoane fizice si persoane juridice din tara si strainatate;
- n) propune Parlamentului, Guvernului si altor autoritati publice solutionarea problemelor ce tin de activitatea cooperatiei de consum;
- o) hotaraste asupra constituirii intreprinderilor cooperatiste ale uniunii centrale si incetarii activitatii lor;
- p) hotaraste asupra instrainarii de bunuri ale uniunii centrale al caror cost nu depaseste suma de 1 milion de lei numai cu acordul tuturor consiliilor de administratie ale organizatiilor cooperatiste asociate;
- r) aproba gajarea (inclusiv ipotecarea) si darea in arenda sau in chirie a bunurilor cooperatiei de consum;
- s) isi da consimtamintul pentru instrainarea bunurilor cooperativelor de consum, precum si a bunurilor uniunilor teritoriale;
- t) exercita alte atributii conform hotaririlor congresului cooperatiei de consum, statutului uniunii centrale si legislatiei. (Conform Legii 61-XV din 21 februarie 2003 dupa litera o) se introduc o noua litera p) si literele r) si s), iar litera p) devine litera t).
Articolul 78. Biroul executiv
(1) Biroul executiv al uniunii centrale activeaza permanent, conducind activitatea curenta a acesteia in perioada dintre sedintele consiliului ei de administratie.
(2) Biroul executiv al uniunii centrale activeaza in baza statutului ei.
(3) Sedinta biroului executiv al uniunii centrale este deliberative daca la ea participa cel putin 2/3 din numarul membrilor alesi. Hotaririle biroului executiv se adopta cu votul a cel putin 2/3 din numarul membrilor prezenti (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 79. Membrii biroului executiv
(1) Componenta numerica a biroului executiv al uniunii centrale si termenul pentru care sint alesi membrii biroului se stabilesc in statutul uniunii (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(2) Nu pot fi alesi in biroul executiv:
- a) rudele de pina la gradul al doilea inclusiv afinii;
- b) persoana care desfasoara, pe cont propriu sau in numele unei alte persoane, activitate concurenta uniunii centrale sau cooperatiei de consum.
(3) Nerespectarea prevederilor alin.(2) are ca efect retragerea calitatii de membru al biroului executiv al uniunii centrale, iar cauzarea de daune atrage raspundere in conformitate cu legislatia.
(4) Biroul executiv este condus de un presedinte, care trebuie sa cunoasca sistemul cooperatiei de consum si sa aiba o experienta de activitate in domeniul economic de cel putin 3 ani (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(5) Membrii biroului executiv sint alesi de consiliul de administratie, fiind selectati pe criteriul satisfacerii exigentelor profesionale (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
Articolul 80. Responsabilitati si raspunderi
(1) Membrii biroului executiv al uniunii centrale sint responsabili de:
- a) efectuarea varsamintelor datorate de organizatiile cooperatiste asociate uniunii centrale;
- b) registrele cerute de lege si tinerea lor corecta;
- c) corectitudinea datelor despre venituri si cheltuieli;
- d) integritatea, administrarea judicioasa si eficienta a proprietatii uniunii centrale;
- e) executarea intocmai si in termen a hotaririlor congresului si ale consiliului de administratie.
(2) Membrii biroului executiv al uniunii centrale raspund solidar cu predecesorii lor imediati daca, avind cunostinta de incalcarile savirsite de acestia, nu le aduc la cunostinta cenzorilor.
(3) Membrul biroului executiv al uniunii centrale care are intr-o operatiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor uniunii trebuie sa le aduca la cunostinta celorlalti membri, precum si comisiei de cenzori, si sa nu ia parte la nici o deliberare asupra acestei operatiuni. Aceeasi obligatie o are membrul biroului executiv si atunci cind cunoaste ca rudele sale de pina la gradul al doilea inclusiv ori afinii au interese intr-o anumita operatiune.
(4) Asupra pornirii actiunii de tragere la raspundere a membrului biroului executiv al uniunii centrale hotarasc organele de conducere ale uniunii, acestea desemnind persoana care sa exercite actiunea in justitie.
(5) De la data hotaririi privind pornirea actiunii de tragere la raspundere a membrului biroului executiv al uniunii centrale, mandatul acestuia se suspenda.
Articolul 81. Atributiile biroului executiv
Biroul executiv al uniunii centrale:
- a) executa hotaririle organelor de conducere ale uniunii centrale si le informeaza despre aceasta;
- b) organizeaza atragerea de noi membri in uniunea centrala, incaseaza taxele de inscriere, partile sociale subscrise si cotizatiile de membru;
- c) tine evidenta activitatii uniunii centrale, intocmeste bilantul contabil si rapoarte statistice, in modul stabilit de legislatie;
- d) angajeaza si elibereaza personalul uniunii centrale, stabileste drepturile si obligatiile acestuia;
- e) este ordonatorul de credite al uniunii centrale;
- f) sustine activitatea economica si financiara a organizatiilor cooperatiste asociate;
- g) administreaza fondurile uniunii centrale pe baza normativelor de constituire si de utilizare a acestora;
- h) organizeaza controlul financiar de gestiune al organizatiilor cooperatiste asociate, analizeaza si valorifica concluziile controlului;
- i) prezinta spre aprobare consiliului de administratie programul annual de activitate economica si financiara, bugetul de venituri si cheltuieli;
- j) analizeaza periodic activitatea uniunii centrale si ia masuri pentru imbunatatirea acestei activitati;
- k) examineaza problemele privind infiintarea intreprinderilor cooperatiste ale uniunii centrale, precum si privind incetarea activitatii lor, si prezinta deciziile respective spre aprobare consiliului de administratie (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- l) aproba programul de instruire si perfectionare a personalului, asigura indeplinirea lui;
- m) elaboreaza schema de incadrare si salarizare a uniunii centrale si aproba regulamentul de salarizare a personalului acesteia;
- n) examineaza rezultatele reviziilor documentare ale organizatiilor cooperatiste controlate;
- o) propune consiliului administrativ spre aprobare problemele privind retragerea si excluderea din uniunea centrala;
- p) stabileste si modifica, in limitele competentei, preturile la marfurile si serviciile prestate de intreprinderile cooperatiste ale uniunii centrale;
- r) aproba regulamentul de ordine interioara al aparatului, regulamentele subdiviziunilor, programul de activitate al biroului executiv;
- s) propune spre aprobare consiliului de administratie statutele intreprinderilor cooperatiste ale uniunii (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- t) sisteaza actiunea actelor ilegale si a celor contrare statutului uniunii centrale, emise de organele de conducere ale organizatiilor cooperatiste asociate;
- u) examineaza problemele privind instrainarea bunurilor din cadrul uniunii centrale si prezinta deciziile respective spre aprobare consiliului de administratie (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003);
- v) examineaza si propune spre aprobare consiliului de administratie gajarea (inclusiv ipotecarea) si darea in arenda sau in chirie a bunurilor cooperativelor de consum, ale uniunilor teritoriale si ale uniunii centrale;
- x) inlatura de la exercitarea atributiilor conducatorii organizatiilor cooperatiste asociate pentru abateri de la prevederile legale si/sau statutare;
- y) rezolva alte probleme stabilite de statut, de congresul cooperatiei de consum sau de consiliul de administratie al uniunii centrale. (Conform Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003 dupa litera u) se introduce o noua litera v), iar literele v) si x) devin literele x) si y).
TITLUL IV
DISPOZITII COMUNE
Capitolul XI
DISPOZITII COMUNE
Sectiunea 1. Organizarea juridica, statutul si inregistrarea de stat a organizatiilor cooperatiste de consum
Articolul 82. Formele de organizare juridica
(1) Formele de organizare juridica a organizatiilor cooperatiste de consum sint:
- a) cooperativa de consum;
- b) uniunea teritoriala a cooperativelor de consum;
- c) uniunea centrala a cooperativelor de consum.
(2) In cadrul organizatiilor cooperatiste de consum se pot infiinta intreprinderi cooperatiste.
(3) Denumirea organizatiilor cooperatiste de consum si a intreprinderilor cooperatiste, actele, stampilele si firmele lor trebuie sa contina sigla COOP.
Articolul 83. Statutul organizatiei cooperatiste de consum
Statutul organizatiei cooperatiste de consum se elaboreaza pe baza unui statut-cadru, aprobat de congresul cooperatiei de consum, in care se vor consemna obligatoriu:
- a) denumirea si sediul organizatiei cooperatiste de consum;
- b) obiectivele ei;
- c) modul de inscriere in organizatia cooperatista de consum si incetarea calitatii de membru al organizatiei;
- d) modul de achitare a taxei de inscriere de depunere a partilor sociale subscrise si a cotizatiilor de membru;
- e) raspunderea pentru neindeplinirea obligatiilor;
- f) componenta si competenta organelor de conducere si de control, modul in care ele tin sedinte si adopta hotariri;
- g) modul de acoperire a pierderilor;
- h) modul de reorganizare si lichidare a organizatiei cooperatiste;
- i) modul de distribuire a proprietatii organizatiei cooperatiste de consum in cazul incetarii activitatii ei.
Articolul 84. Inregistrarea de stat
(1) Inregistrarea de stat a organizatiei cooperatiste de consum o efectueaza Ministerul Justitiei. Intreprinderea cooperatista este inregistrata la Camera Inregistrarii de Stat de pe linga Ministerul Justitiei.
(2) Pentru inregistrarea organizatiei cooperatiste de consum, se prezinta Ministerului Justitiei:
- a) cererea;
- b) procesul-verbal al adunarii de constituire (adunarea generala,conferinta, congresul), semnat de presedintele si secretarul adunarii;
- c) statutul organizatiei cooperatiste de consum, aprobat de adunarea de constituire.
(3) Pentru inregistrarea intreprinderii cooperatiste, se prezinta
Camerei Inregistrarii de Stat de pe linga Ministerul Justitiei:
- a) cererea;
- b) hotarirea de infiintare a intreprinderii cooperatiste;
- c) statutul intreprinderii cooperatiste.
(4) Refuzul de a inregistra organizatia cooperatista de consum si intreprinderea cooperatista poate fi contestat in modul stabilit de legislatie.
(5) Organizatia cooperatista de consum si intreprinderea cooperatista primesc personalitate juridica la data inregistrarii. Dupa inregistrare, organizatia cooperatista de consum este inscrisa in Registrul organizatiilor necomerciale.
Sectiunea a 2-a. Comisia de cenzori (cenzorii)
Articolul 85. Comisia de cenzori (cenzorii)
(1) Organizatiile cooperatiste de consum isi formeaza comisie de cenzori conform prevederilor statutare. Cenzorii sint alesi din rindurile membrilor cooperatori de catre organul suprem de conducere al organizatiei cooperatiste de consum.
(2) Nu pot fi cenzori, iar daca au fost alesi isi inceteaza calitatea de membru al comisiei de cenzori:
- a) rudele de pina la gradul al doilea inclusiv afinii membrului biroului executiv;
- b) persoanele care primesc, sub orice forma, pentru alte functii decit cele de cenzor remuneratie de la organizatia cooperatista la care sint cenzori;
- c) persoanele care au antecedente penale nestinse, rezultate din infractiuni intentionate;
- d) alte persoane, in conditiile prevazute de statut.
(3) Cenzorii aduc la cunostinta organelor de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum neregulile, incalcarile dispozitiilor legale si statutare pe care le constata.
(4) Cenzorii prezinta organelor de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum dari de seama in conformitate cu prevederile statutare.
(5) Cenzorii participa, fara drept de vot, la sedintele consiliului de administratie, iar presedintele comisiei de cenzori participa si la sedintele biroului executiv.
(6) In cadrul deliberarilor, cenzorii pot expune opinii separate, care se anexeaza la rapoartele pe care le prezinta organelor de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum.
(7) Fara concluziile comisiei de cenzori, organul respectiv de conducere al organizatiei cooperatiste de consum nu poate aproba bilantul contabil, contul de profit si de pierderi, si nici nu poate instraina proprietatea.
(8) Deliberarile si constatarile facute de cenzori in exercitiul mandatului lor se consemneaza intr-un registru special.
(9) Cenzorii pot fi revocati de catre organele de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum conform statutului ei.
Articolul 86. Drepturile si obligatiile cenzorilor
(1) Cenzorii au dreptul:
- a) sa supravegheze respectarea legii si statutului organizatiei cooperatiste de consum;
- b) sa ceara convocarea in sedinta ordinara sau extraordinara a organelor de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum daca nu au fost convocate in modul stabilit;
- c) sa participe la adunarile ordinare sau extraordinare ale organelor de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum;
- d) sa solicite inscrierea pe ordinea de zi a propunerilor pe care le cred necesare.
(2) Cenzorii sint obligati sa supravegheze si sa verifice intreaga gestiune a organizatiei cooperatiste de consum, tinerea registrelor, intocmirea, in concordanta cu ele si cu prevederile legale, a bilantului contabil, a contului de profit si pierderi, evaluarea proprietatii conform regulilor de intocmire a bilantului contabil. Rezultatele verificarii si propunerile referitoare la bilantul contabil si la repartizarea profitului cenzorii le prezinta organelor de conducere ale organizatiei cooperatiste intr-un raport detaliat.
(3) Alte atributii ale cenzorilor sint reglementate de statutul organizatiei cooperatiste de consum sau de regulamentul comisiei de cenzori.
Sectiunea a 3-a. Salariatii
Articolul 87. Salariatii organizatiei cooperatiste de consum
(1) Pentru atingerea obiectivelor propuse, organizatiile cooperatiste de consum angajeaza personal salariat, inclusiv din rindul membrilor cooperatori.
(2) Salariatii organizatiei cooperatiste de consum beneficiaza de drepturile si au obligatiile care rezulta din calitatea de salariat, in conformitate cu legislatia si cu statutul organizatiei cooperatiste de consum.
(3) Organizatia cooperatista de consum poate stabili facilitate suplimentare pentru salariatii sai.
Sectiunea a 4-a. Registrele
Articolul 88. Registrele
(1) In afara evidentelor prevazute de legislatie, organizatia cooperatiei de consum tine:
- a) un registru al membrilor cooperatori (al organizatiilor cooperatiste asociate), in care se inscriu numele si prenumele membrului cooperator (denumirea organizatiei cooperatiste asociate), domiciliul (sediul), data inscrierii, retragerii sau excluderii, partile sociale subscrise, varsamintele facute in contul partilor sociale si partile sociale retrase;
- b) un registru al sedintelor organului suprem de conducere si ale consiliului de administratie, in care se consemneaza toate hotaririle adoptate de ele;
- c) un registru al sedintelor biroului executiv, in care se consemneaza toate deciziile lui;
- d) un registru al deliberarilor, constatarilor si hotaririlor cenzorilor in exercitiul mandatului;
- e) alte registre prevazute de statut.
(2) Organele responsabile de tinerea registrelor sint stabilite in statutul organizatiei cooperatiste de consum.
Capitolul XII
PROPRIETATEA COOPERATIEI DE CONSUM
Articolul 89. Statutul si structura proprietatii organizatieicooperatiste de consum
(1) Proprietatea cooperatiei de consum este privata, ocrotita de lege si se compune dintr-o parte divizibila si alta indivizibila (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(2) Partea divizibila a proprietatii organizatiei cooperatiste de consum cuprinde partile sociale depuse de membrii cooperatori sau de organizatiile cooperatiste asociate.
(3) Partea indivizibila a proprietatii cooperatiei de consum este inscrisa dupa organizatiile cooperatiste si cuprinde intreg patrimonial acumulat pe parcursul activitatii acestora, fara partea mentionata la alineatul (2). Partea indivizibila a proprietatii nu poate fi insusita de membrii cooperatori sau de organizatiile cooperatiste asociate.
Instrainarea bunurilor proprietatii indivizibile inscrise dupa cooperativele de consum si uniunile teritoriale poate avea loc doar cu consimtamintul organizatiilor cooperatiste ierarhic superioare, in conditiile prezentei legi. Contractele de instrainare a proprietatii cooperatiei de consum incheiate fara respectarea prevederilor prezentei legi sint nule de drept (in redactia Legii Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(4) Proprietatea organizatiei cooperatiste de consum este formata din:
- a) taxe de inscriere, parti sociale, cotizatii de asociere si alte contributii benevole ale membrilor cooperatori si ale organizatiilor cooperatiste asociate;
- b) venituri proprii, imprumuturi si credite;
- c) granturi, donatii si mijloace din alte surse neinterzise de lege.
Articolul 90. Partile sociale
(1) Partea sociala se depune in bani. Cuantumul unei parti sociale se stabileste la adunarea de constituire si poate fi modificat de organele de conducere ale organizatiei cooperatiste conform statutului.
(2) Membrii cooperatori si organizatiile cooperatiste asociate pot subscrie una sau mai multe parti sociale.
(3) Partile sociale nu pot fi:
- a) cesionate, instrainate, constituite prin titluri negociabile si nici purtatoare de dobinzi;
- b) utilizate pentru plata datoriilor personale ale membrilor cooperatori si a datoriilor organizatiilor cooperatiste asociate fata de organizatia cooperatista de consum sau fata de terti.
(4) Evidenta membrilor cooperatori, a organizatiilor cooperatiste asociate, precum si a partilor sociale subscrise si a partilor sociale depuse de acestia, se tine de organizatia cooperatista de consum intr-un registru special.
(5) Membrul cooperator sau organizatia cooperatista asociata poate sa-si retraga, la cerere, una sau mai multe parti sociale, raminind cu acelasi statut atita timp cit detine cel putin o parte sociala.
(6) Partile sociale nesolicitate trec in proprietatea indivizibila a organizatiei cooperatiste.
(7) Majorarea partilor sociale poate fi dispusa doar pentru noii membri cooperatori si pentru cei ce subscriu noi parti sociale dupa majorarea acestora (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003).
(8) Membrii cooperatori pot suplini partile sociale pina la noul cuantum. Nesuplinirea partilor sociale nu poate servi drept temei pentru excluderea din cooperativa de consum sau pentru lipsirea de vot in organelle de conducere ale acesteia (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie2003).
Articolul 91. Taxa de inscriere
(1) Taxa de inscriere este obligatorie, avind menirea de a acoperi cheltuielile de admitere in organizatia cooperatista de consum.
(2) Cuantumul taxei de inscriere este stabilit la adunarea de constituire a organizatiei cooperatiste de consum si poate fi modificat de organele de conducere ale organizatiei conform statutului ei.
(3) La incetarea calitatii de membru cooperator si de organizatie cooperatista asociata, taxa de inscriere nu se restituie.
Articolul 92. Cotizatia de membru
(1) Cotizatia de membru este o plata anuala, obligatorie pentru organizatiile cooperatiste asociate, menita sa asigure buna functionare a uniunii teritoriale si a uniunii centrale.
(2) Cuantumul defalcarilor in forma de cotizatie de membru si termenul de plata se aproba la adunarea de constituire a organizatiei cooperatiste de consum si pot fi modificate prin hotarire a organului ei de conducere.
(3) La incetarea calitatii de organizatie cooperatista asociata, cotizatia nu se restituie.
Articolul 93. Transmiterea proprietatii cooperatiste
(1) Organizatia cooperatista de consum transmite intreprinderilor sale cooperatiste, cu titlu de posesiune si folosinta, proprietatea necesara activitatii lor.
(2) Activele fixe si circulante, proprietate a organizatiei cooperatiste, precum si cele din folosinta intreprinderilor ei cooperatiste, pot fi instrainate sau date in folosinta numai contra plata, in conditiile stabilite de lege si statutul organizatiei cooperatiste. Orice instrainare, cu orice titlu, facuta cu incalcarea acestor prevederi, este nula.
(3) Veniturile intreprinderilor cooperatiste sint directionate spre satisfacerea scopurilor statutare ale organizatiei cooperatiste.
Articolul 94. Raspunderea patrimoniala
(1) Pentru obligatiile sale, organizatia cooperatista de consum poarta raspundere cu intreaga sa proprietate.
(2) Organizatia cooperatista de consum nu poarta raspundere pentru obligatiile membrilor sai, iar acestia nu poarta raspundere pentru obligatiile organizatiei cooperatiste de consum decit in limitele partilor sociale depuse.
(3) Organizatia cooperatista de consum poarta raspundere pentru obligatiile intreprinderilor sale cooperatiste numai cu proprietatea transmisa lor, iar intreprinderile cooperatiste poarta raspundere pentru obligatiile organizatiei cooperatiste cu intreaga lor proprietate.
Articolul 95. Mijloacele financiare
(1) Mijloacele financiare ale organizatiei cooperatiste de consum se formeaza din sursele indicate la art.89 alin.(4).
(2) Organizatia cooperatista de consum poate opera la realizarea obiectivelor sale cu achitari in numerar sau prin virament.
Articolul 96. Fondurile
(1) Organizatia cooperatista de consum poate avea:
- a) fond al partilor sociale;
- b) fond de dezvoltare;
- c) fond de rezerva;
- d) fond de risc;
- e) alte fonduri, in conformitate cu prevederile legale si statutare.
(2) Marimea, modul de formare si de completare a fondurilor organizatiei cooperatiste de consum sint stabilite de organele ei de conducere.
(3) Pierderile organizatiei cooperatiste de consum se acopera annual din contul mijloacelor proprii, in modul stabilit de organele ei de conducere.
Capitolul XIII
INCETAREA ACTIVITATII ORGANIZATIILOR COOPERATISTE DE CONSUM
Articolul 97. Incetarea activitatii
(1) Activitatea organizatiei cooperatiste de consum inceteaza prin reorganizare sau lichidare.
(2) Incetarea activitatii intreprinderii cooperatiste este similara cu cea a organizatiei cooperatiste de consum, aplicindu-se prevederile specifice prevazute de prezenta lege.
Sectiunea 1. Reorganizarea organizatiei cooperatiste de consum
Articolul 98. Modul de reorganizare
(1) Organizatia cooperatista de consum se reorganizeaza prin fuziune, asociere, divizare, separare, transformare.
(2) Organizatia cooperatista de consum se reorganizeaza in temeiul hotaririi organului ei suprem de conducere.
(3) In cazurile stabilite de lege, organizatia cooperatista de consum se poate reorganiza prin divizare sau separare si in temeiul unei hotariri judecatoresti.
(4) Organizatia cooperatista de consum se considera reorganizata, cu exceptia cazului de reorganizare prin asociere, din momentul inregistrarii de stat a organizatiei cooperatiste de consum nou-infiintate.
(5) In cazul reorganizarii organizatiei cooperatiste de consum prin asociere cu ea a unei alte organizatii cooperatiste de consum, prima se considera reorganizata din momentul inscrierii, in Registrul organizatiilor necomerciale, a datelor despre incetarea activitatii organizatiei cooperatiste de consum asociate.
Articolul 99. Procedura de reorganizare
(1) In cazul fuziunii organizatiilor cooperatiste de consum, toate drepturile patrimoniale si obligatiile fiecareia din ele se transfera, potrivit actului de predare-preluare, organizatiei cooperatiste de consum infiintate in urma fuziunii.
(2) In cazul asocierii unei organizatii cooperatiste de consum cu o alta, cea din urma primeste, in conformitate cu actul de predare-preluare, toate drepturile patrimoniale si obligatiile organizatiei cooperatiste de consum asociate.
(3) In cazul divizarii organizatiei cooperatiste de consum, organizatiile cooperatiste de consum infiintate in urma divizarii primesc, potrivit bilantului divizarii, drepturile patrimoniale si obligatiile organizatiei cooperatiste de consum reorganizate.
(4) In cazul separarii din organizatia cooperatista de consum a unei sau a mai multor organizatii cooperatiste de consum, fiecare din ele primeste, potrivit bilantului divizarii, partile respective din drepturile patrimoniale si din obligatiile organizatiei cooperatiste de consum reorganizate.
(5) In cazul transformarii organizatiei cooperatiste de consum in o alta organizatie cooperatista de consum, organizatia cooperatista de consum nou-infiintata primeste toate drepturile patrimoniale si obligatiile organizatiei cooperatiste de consum transformate.
Articolul 100. Actul de predare-preluare si bilantul divizarii (1) Actul de predare-preluare si bilantul divizarii vor cuprinde prevederi referitoare la succesiunea de drept asupra tuturor drepturilor si obligatiilor organizatiei cooperatiste de consum reorganizate, inclusive asupra obligatiilor contestate de parti.
(2) Actul de predare-preluare si bilantul divizarii se aproba de catre organele de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum si se prezinta, impreuna cu documentele de constituire, pentru inregistrarea de stat a organizatiei cooperatiste de consum nou-infiintate sau pentru modificarea documentelor de constituire ale organizatiei cooperatiste de consum existente.
(3) Neprezentarea, impreuna cu documentele de constituire, a actului de predare-preluare si a bilantului divizarii, precum si lipsa din aceste documente a dispozitiei privind succesiunea de drept asupra obligatiilor organizatiei cooperatiste de consum reorganizate atrag refuzul inregistrarii de stat a organizatiei cooperatiste de consum nou-infiintate.
Articolul 101. Garantarea drepturilor creditorilor
(1) Dupa decizia de reorganizare, organul de conducere al organizatiei cooperatiste este obligat sa informeze in scris despre aceasta creditorii organizatiei cu o luna inainte de reorganizare.
(2) Creditorul organizatiei cooperatiste de consum in proces de reorganizare este in drept sa-i ceara executarea inainte de termen a creantelor si repararea prejudiciilor.
(3) Daca bilantul divizarii nu da posibilitatea de a fi stabilit succesorul de drepturi al organizatiei cooperatiste reorganizate, organizatiile cooperatiste nou-infiintate raspund solidar de obligatiile organizatiei cooperatiste reorganizate in fata creditorilor acesteia.
Sectiunea a 2-a. Lichidarea organizatiilor cooperatiste de consum
Articolul 102. Lichidarea
(1) Lichidarea organizatiei cooperatiste de consum conduce la incetarea activitatii ei fara trecerea pe cale succesorala a drepturilor si obligatiilor ei la alte organizatii.
(2) Organizatia cooperatista de consum se lichideaza prin hotarire:
- a) a organului ei suprem de conducere, in conformitate cu conditiile prevazute in statut;
- b) a instantei de judecata, conform legislatiei.
(3) Organizatia cooperatista de consum se considera lichidata din momentul radierii ei din Registrul organizatiilor necomerciale.
Articolul 103. Comisia de lichidare (lichidatorul)
(1) Lichidarea organizatiei cooperatiste de consum se efectueaza de comisia de lichidare sau de lichidator, desemnati de organul suprem de conducere sau, dupa caz, de instanta de judecata.
(2) Atributiile fiecarui membru al comisiei de lichidare se stabilesc de aceasta.
(3) Hotarirea de formare a comisiei de lichidare, cuprinzind si specimenele semnaturilor membrilor comisiei, se transmite Ministerului Justitiei.
(4) Toate actele emise de organizatia cooperatista de consum care se lichideaza trebuie sa contina informatii ca aceasta este in lichidare.
(5) Membrii comisiei de lichidare (lichidatorul) sint obligati ca, indata dupa ce intra in functiune, sa faca inventarul, sa incheie bilantul contabil, in care sa constate situatia exacta a activului si pasivului organizatiei cooperatiste, si sa le semneze.
(6) Membrii comisiei de lichidare (lichidatorul) sint obligati sa primeasca si sa pastreze proprietatea organizatiei cooperatiste de consum, registrele ce li s-au incredintat si actele acesteia. De asemenea, ei vor tine un registru cu toate operatiunile lichidarii, in ordinea efectuarii lor.
(7) Membrii comisiei de lichidare (lichidatorul) isi exercita mandatul sub controlul cenzorilor.
(8) Inainte de a achita celelalte creante comisia de lichidare (lichidatorul) nu poate restitui membrilor cooperatori sau organizatiilor cooperatiste asociate partile sociale.
(9) O data cu desemnarea comisiei de lichidare sau lichidatorului, activitatea organelor de conducere ale organizatiei cooperatiste de consum isi inceteaza activitatea, cu exceptia organului suprem in cazul cind acesta formeaza comisia de lichidare.
Articolul 104. Procedura de lichidare
(1) In hotarirea de lichidare a organizatiei cooperatiste se stabileste procedura si termenele in care se va efectua lichidarea. Comisia de lichidare (lichidatorul) publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova un aviz despre lichidarea organizatiei cooperatiste, despre procedura si termenele in care se va efectua lichidarea, termenul limita de inaintare a creantelor de catre creditori, care nu trebuie sa fie mai mic de 2 luni din momentul publicarii avizului despre lichidare.
(2) Comisia de lichidare (lichidatorul) evalueaza activele organizatiei cooperatiste de consum care se lichideaza (bunurile si toate obligatiile ei patrimoniale), stabileste creantele, comunicind creditorilor ca organizatia se lichideaza, ia masuri pentru perceperea datoriilor de debitori.
(3) Dupa expirarea termenului de inaintare a creantelor de catre creditori, comisia de lichidare (lichidatorul) prezinta, spre aprobare organului care a infiintat-o, un proces-verbal de evaluare a activelor organizatiei cooperatiste de consum, lista creantelor inaintate de creditori si suma acestora, precum si rezultatul examinarii lor. Aceste documente se aproba de catre organul de conducere al organizatiei sau de instanta de judecata care a emis hotarirea de lichidare si se aduc la cunostinta fiecarui creditor.
(4) Daca in procesul lichidarii organizatiei cooperatiste de consum se stabileste ca datoriile acesteia depasesc activele, din care cauza ea nu este in stare sa execute creantele creditorilor, organul care a infiintat comisia de lichidare a organizatiei cooperatiste de consum este obligat sa actioneze in judecata deschiderea procedurii falimentare sau sa-si anuleze hotarirea cu privire la lichidare.
(5) Comisia de lichidare (lichidatorul), dupa executarea tuturor creantelor, intocmeste bilantul de lichidare si il prezinta, o data cu predarea proprietatii ramase a organizatiei cooperatiste de consum, organului care a infiintat comisia de lichidare.
Articolul 105. Executarea creantelor
(1) Creantele fata de organizatia cooperatista de consum care se lichideaza se executa, din contul proprietatii ei in urmatoarea succesiune:
- a) creantele persoanelor fizice fata de care debitorul este raspunzator de prejudicierea sanatatii lor sau este raspunzator in legatura cu moartea, pe calea capitalizarii platilor respective pe unitate de timp;
- b) creantele salariatilor din organizatia cooperatista de consum ce se lichideaza privind plata salariului pentru perioada de pina la 6 luni precedente emiterii hotaririi de lichidare;
- c) achitarea cu bugetul pentru perioada de pina la un an precedent emiterii hotaririi de lichidare;
- d) alte creante.
(2) Comisia de lichidare (lichidatorul) incepe sa execute creantele din ziua aprobarii procesului-verbal de evaluare a activelor organizatiei cooperatiste de consum, potrivit listei creantelor inaintate si rezultatului examinarii lor. Exceptie fac creantele indicate la alin.(1) lit.d), executarea lor efectuindu-se dupa expirarea unei luni din ziua aprobarii documentelor enumerate.
(3) Executarea creantelor din fiecare rind se face proportional cu suma creantelor fiecarui creditor din rindul respectiv. Executarea creantelor din rindul urmator se face dupa executarea integrala a creantelor din rindul precedent.
(4) Creantele stabilite si inaintate dupa expirarea termenului de inaintare a lor, se executa din contul proprietatii organizatiei cooperatiste ramase dupa executarea creantelor stabilite si inaintate in termen.
(5) Creantele asigurate cu gaj se executa in mod preferential, indiferent de rindul de executare a creantelor altor creditori si de termenul de inaintare a creantelor.
(6) Creantele neexecutate din partea indivizibila de bunuri ale organizatiei cooperatiste de consum din cauza insuficientei acestora se executa din partile sociale ale membrilor ei, iar daca si acestea sint insuficiente, creantele se considera stinse.
(7) Se considera stinse creantele nerecunoscute de comisia de lichidare (lichidator) daca creditorii, in termen de o luna de la data primirii instiintarii despre nerecunoasterea, in intregime sau partiala, a creantelor lor, nu actioneaza in judecata executarea acestor creante.
(8) Bunurile ramase dupa executarea creantelor si dupa restituirea partilor sociale se transmit dupa cum urmeaza:
- a) in cazul cooperativei de consum – uniunii teritoriale din care face parte;
- b) in cazul uniunii teritoriale – uniunii centrale din care face parte;
- c) in cazul uniunii centrale – organizatiilor cooperatiste de consum.
Articolul 106. Radierea din registru
Dupa expirarea termenelor de inaintare a creantelor, comisia de lichidare (lichidatorul) intocmeste bilantul contabil final si il semneaza. Hotarirea comisiei de lichidare, insotita de concluziile cenzorilor, se depune in Registrul organizatiilor necomerciale pentru organizatiile cooperatiei de consum si in Registrul organizatiilor comerciale pentru intreprinderile cooperatiste, solicitindu-se radierea acestora.
TITLUL V
DISPOZITII FINALE SI TRANZITORII
Articolul 107
(1) Statutul-cadru al organizatiei cooperatiste de consum va fi aprobat de consiliul de administratie al uniunii centrale.
(2) Organizatiile cooperatiste de consum vor aduce, in termen de un an, statutele lor in conformitate cu prezenta lege.
(3) Reinregistrarea organizatiilor cooperatiste de consum, potrivit prevederilor prezentei legi, se efectueaza gratuit.
Articolul 108
(1) Terenurile transmise in folosinta organizatiilor cooperatiste de consum si intreprinderilor lor cooperatiste isi mentin acest regim juridic pe durata existentei acestora. Terenurile transmise sint cumparate si/sau privatizate in mod prioritar de catre organizatiile cooperatiste de consum si intreprinderile lor cooperatiste, la cerere, in conformitate cu legislatia.
(2) Terenurile aflate in folosinta organizatiilor cooperatiste de consum si a intreprinderilor lor cooperatiste nu pot fi instrainate persoanelor fizice sau juridice fara acordul scris al organizatiilor cooperatiste de consum.
Articolul 109
(1) Bunurile organizatiei cooperatiste de consum dobindite pina la intrarea in vigoare a prezentei legi, cu exceptia partilor sociale subscrise, depuse si consemnate in registrul de evidenta al organizatiei cooperatiste de consum, se considera proprietate indivizibila a acesteia.
(2) Partile sociale detinute de membrii cooperatori in cooperativele de consum la data de 1 ianuarie 1992 se indexeaza pina la o parte sociala deplina. Membrii cooperatori carora li s-au indexat partile sociale se restabilesc in cooperativele de consum respective (introdus prin Legea Nr.61-XV din 21 februarie 2003; in redactia Legii Nr.314-XV din 18 iulie 2003).
Articolul 110
Prezenta lege intra in vigoare dupa 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Articolul 111
Guvernul, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi:va aduce actele sale in concordanta cu prevederile ei; va prezenta Parlamentului propuneri privind punerea legislatiei in concordanta cu prezenta lege.
PRESEDINTELE
PARLAMENTULUI Dumitru DIACOV
ARHIVA
Articolul 8 alineatul (1):
(1) Organizatia cooperatista de consum este administrata pe principiul democratismului si al participarii membrilor ei la luarea de decizii.
Articolul 10 alineatul (2):
(2) Organul de conducere al organizatiei cooperatiste de consum poate hotari, dupa caz, ca unele sedinte sa fie inchise si unele decizii sa nu fie date publicitatii.
Articolul 18 alineatul (4), litera a):
- a) de dreptul defalcarii, inainte de impozitare, a pina la 10 la suta din venit pentru fondul de dezvoltare a bazei tehnico-materiale si pentru completarea mijloacelor circulante proprii;
- a) de dreptul de a plati doar o singura data (la amplasarea initiala) taxa pentru amplasarea unitatilor de comert (in redactia Legilor Nr.523-XV din 11 octombrie 2001; Nr.646-XV din 16 noiembrie 2001).
Articolul 18 alineatul (4), litera c):
- c) de scutire de taxa pe valoarea adaugata pentru mijloacele fixe transmise de la bilant la bilant in cadrul cooperatiei de consum;
Articolul 29, alineatele (2) si (3):
(2) Hotarirea de excludere din cooperativa de consum este emisa de consiliul de administratie al cooperativei si se prezinta spre aprobare la urmatoarea adunare generala a membrilor cooperatori.
(3) Inainte ca adunarea generala a membrilor cooperatori sa se exprime asupra hotaririi de excludere, membrul cooperator poate contesta hotarirea prezentind adunarii argumentele de rigoare.
Articolul 35 alineatul (2), fraza a doua:
In caz de convocare repetata, adunarea generala este deliberativa daca la ea participa cel putin 1/3 din numarul membrilor cooperatori sau al reprezentantilor alesi din sectoarele cooperatiste.
Articolul 37 alineatul (3):
(3) Adunarea sectorului cooperatist este deliberativa daca la ea participa cel putin 1/3 din numarul membrilor lui cooperatori. In caz de convocare repetata, adunarea este deliberativa daca la ea participa cel putin 1/5 din numarul membrilor cooperatori din sector.
Articolul 40 alineatul (1):
(1) Consiliul de administratie al cooperativei de consum indeplineste atributii ce tin de competenta adunarii generale, cu exceptia celor de competenta exclusiva a acesteia. Statutul cooperativei de consum poate stabili sau adunarea generala poate hotari ca consiliul de administratie sa exercite si atributii ce tin de competenta exclusiva a adunarii generale.
Articolul 42 alineatul (4):
(4) In termen de 30 de zile de la alegerea sa, membrul biroului executiv al cooperativei de consum este obligat sa depuna, sub sanctiunea revocarii, o garantie baneasca, al carei cuantum este stabilit in statut. Garantia este restituita dupa eliberarea din functie a membrului biroului executiv, dar nu inainte de data la care adunarea generala aproba bilantul contabil al ultimului exercitiu financiar in care membrul a functionat si dupa descarcarea de gestiune pentru exercitiul financiar respectiv.
Articolul 54 alineatul (3), fraza a doua:
In caz de convocare repetata, conferinta este deliberativa daca la ea participa cel putin 1/3 din numarul reprezentantilor cooperativelor de consum.
Articolul 58 alineatul (2), literele d) si g):
- d) modifica si completeaza statutul uniunii teritoriale;
- g) alege si revoca membrii biroului executiv si ai comisiei de cenzori;
Articolul 59 alineatul (3):
(3) Sedinta biroului executiv al uniunii teritoriale este deliberative daca la ea participa majoritatea membrilor alesi. Hotaririle biroului executiv se adopta cu votul majoritatii membrilor alesi.
Articolul 60 alineatul (4):
(4) In termen de 30 de zile de la alegerea sa, membrul biroului executiv al uniunii teritoriale este obligat sa depuna sub sanctiunea revocarii, o garantie baneasca, al carei cuantum este stabilit in statut. Garantia este restituita dupa eliberarea din functie a membrului biroului executiv, dar nu inainte de data la care organele de conducere aproba bilantul contabil al ultimului exercitiu financiar in care membrul a functionat si dupa descarcarea de gestiune pentru exercitiul financiar respectiv.
Articolul 62 alineatul (1), litera k):
- k) hotaraste asupra infiintarii de intreprinderi cooperatiste si incetarii activitatii lor;
Articolul 73 alineatul (3):
(3) Congresul cooperatiei de consum este deliberativ daca la el participa cel putin jumatate din reprezentantii organizatiilor cooperatiste asociate. In caz de convocare repetata, congresul este deliberativ daca la el participa cel putin 1/3 din numarul reprezentantilor organizatiilor cooperatiste asociate.
Articolul 77 alineatul (2), literele c) si d):
- c) alege biroul executiv al uniunii centrale;
- d) stabileste si modifica cuantumul partilor sociale si al cotizatiilor de membru, aproba devizul de cheltuieli al comisiei de cenzori;
Articolul 78 alineatul (3):
(3) Sedinta biroului executiv al uniunii centrale este deliberative daca la ea participa majoritatea membrilor alesi. Hotaririle biroului executiv se adopta cu votul majoritatii membrilor alesi.
Articolul 79 alineatul (4):
(4) In termen de 30 de zile de la alegerea sa, membrul biroului executiv al uniunii centrale este obligat sa depuna, sub sanctiunea revocarii, o garantie baneasca, al carei cuantum este stabilit in statut. Garantia este restituita dupa eliberarea din functie a membrului biroului executiv, dar nu inainte de data la care organele de conducere aproba bilantul contabil al ultimului exercitiu financiar in care membrul a functionat si dupa descarcarea de gestiune pentru exercitiul financiar respectiv.
Articolul 81 literele k), s) si u):
- k) hotaraste asupra infiintarii de intreprinderi cooperatiste si incetarii activitatii lor;
- s) aproba statutele intreprinderilor cooperatiste proprii;
- u) examineaza instrainarea proprietatii din cadrul cooperatiei de consum;
Articolul 89 alineatul (1):
(1) Proprietatea organizatiei cooperatiste de consum este privata, ocrotita de lege, si se compune dintr-o parte divizibila si alta indivizibila.
Articolul 89 alineatul (3):
(3) Partea indivizibila a proprietatii organizatiei cooperatiste de consum cuprinde intreg patrimoniul acumulat pe parcursul activitatii ei fara partea descrisa la alin. (2). Partea indivizibila a proprietatii nu poate fi insusita de membrii cooperatori sau de organizatiile cooperatiste asociate.